Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 oktober 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: "Världens bästa film" fyller 30 år - Brad Pitt tackade nej till en roll

Det gick ju ganska bra för "Nyckeln till frihet" även utan Pitt i rollistan.
Världens bästa fängelsedrama? Tidernas bästa Stephen King-adaption? Eller helt enkelt filmhistoriens bästa film? Ni vet precis vilken jag talar om.
 
Den 23 september 1994 var dagen då "Nyckeln till frihet" gick upp på bio i USA. Det hade redan visat sig vara ett strålande filmår, med titlar som "Lejonkungen", "Forrest Gump", "True Lies" och "Speed" bland de mest inkomstbringande. Frank Darabonts fängelsedrama med Tim Robbins och Morgan Freeman fick goda recensioner i pressen... men biopubliken uteblev.
 
Med enbart 16 miljoner dollar i intäkter (och en budget på 25 miljoner) ansågs filmen vara en stor flopp. Kanske för att titeln "The Shawshank Redemption" var obegriplig för de flesta.
 
Men snart nominerades den till 7 Oscars, och då väcktes ett nytt intresse för den gripande historien om en oskyldigt dömd man. En nypremiär på bio drog in mer kosing. Snacket spred sig, och under 1995 blev "Nyckeln till frihet" årets mest uthyrda film på VHS.
 
30 år har passerat och få andra filmer har kunnat mäta sig med dess popularitet. Sedan många år tillbaka sitter "Nyckeln till frihet" säkert på 1:a platsen på IMDB:s topp-250-lista, som baseras på 2,9 miljoner användarbetyg. Ingen dålig bedrift!
 
 
Visste du att... Brad Pitt blev erbjuden en roll i "Nyckeln till frihet"? Regissören hade sett honom i "Thelma & Louise" och tyckte att Pitt skulle passa perfekt som den charmige bankrånaren/fången Tommy Williams. Men Pitts karriär sköt till skyarna och han valde istället "En vampyrs bekännelse". Fångrollen gick istället till Gil Bellows.
 
- Det hade varit coolt att vara med i den men jag ångrar inget, har Brad Pitt sagt.
 
Här kan du se "Nyckeln till frihet"
 
● Ikväll 21:25 på Kanal 5
● Repris måndag 22:00 på Kanal 9
● Streama på Max, Viaplay eller Prime Video
| 11 oktober 2024 04:00 |