Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 juli 2024 | 06:00

Inatt på tv: 2010-talets bästa zombiefilm - ”klaustrofobiskt och rejält ruggigt”

Läskigt värre när stackars tågpassagerare försöker överleva en ruggig zombieattack. Se den sydkoreanska pärlan på TV inatt.
Många zombiefilmer har försökt följa i genrens fader George Romero, som etablerade filmerna om de levande döda med ”Night of the Living Dead” (1968) och dess uppföljare. Få har dock lyckats så väl som Sang-ho Yeons sydkoreanska ”Train to Busan” (2016).
 
Handlingen är tämligen enkel. Några tågpassagerare, inklusive en frånskild arbetsmyra (Gong Yoo, ”Squid Game”) och hans unga dotter (Kim Su-an) ska resa från Seoul till Busan. Men väl ombord utbryter en zombieepidemi och gruppen med överlevare får kämpa för sina liv.
 
Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes och blev en av årets mest framgångsrika filmer. Den blev med över elva miljoner biobesökare den mest inkomstbringande filmen i flera asiatiska länder, inklusive hemlandet. Den drog in över 98 miljoner dollar (på en ynka 8,5 miljoners budget) och följdes av både en animerad prequel, uppföljaren ”Peninsula” samt en kommande amerikansk remake.
 
Den hyllades också välförtjänt av kritiker och är tveklöst 2010-talets grymmaste zombierulle. Kombinationen av välutvecklade karaktärer, svettig action och stark samhällskritik gör den till en av de bästa i genren sedan Romeros glansdagar. Moviezine:s Alexander Kardelo var speciellt imponerad av filmens zombies som är ”bra otäckt designade med sina sjukliga ansikten och ryckiga rörelser. Armar och ben vrids åt onaturliga håll - det är svårt att avgöra var skådespelarnas intensiva insats slutar och specialeffekter tar vid.”
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Train to Busan”:
I natt på SVT1 00.05
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 13 juli 2024 06:00 |