Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2024 | 04:00

Inatt på tv: Sci-fi-filmen som Spielberg ångrar - två små barn dog på inspelningen

En tragisk olycka på inspelningen av "Twilight Zone" från 1983.
Sent ikväll visas science fiction-antologin "Twilight Zone - På gränsen till det okända" på Kanal 9.
 
Några av 80-talets hetaste regissörer samlades för att göra nyinspelningar av klassiska avsnitt ur kultserien "Twilight Zone" (ibland kallad "Skymingszonen" på svenska). De fyra var John Landis ("Blues Brothers"), Steven Spielberg ("E.T."), Joe Dante ("Gremlins") och George Miller ("Mad Max").
 
Ett av de mest kända avsnitten, och filmens stora final, är "Nightmare at 20,000 Feet" där en flygpassagerare med panikattack påstår att han ser ett monster käka på planets vinge. Spielberg regisserar "Kick the Can", en varm historia om åldringar som magiskt blir unga igen.
 
Den kände filmkritikern Roger Ebert var dock mer imponerad av Joe Dantes bisarra historia om en pojkes vilda fantasier. Han menade att Spielbergs bildspråk och udda visuella val gjorde handlingen svår att följa.
 
Stor budget och stora namn gjorde "Twilight Zone"-filmen till en hyfsad biosuccé, trots svala kritikeromdömen. Betyg 6,4 på IMDb tyder på en film som inte direkt är ett slöseri med tid.
 
 

En makaber olycka krävde tre liv

 
Men en olycklig tragedi kom att kasta skugga över hela projektet: en dödskrasch under inspelningen av John Landis segment "Time Out". I scenen ifråga skulle skådespelaren Vic Morrow skydda två vietnamesiska barn medan de jagades av en amerikansk helikopter.
 
När piloten tappade kontrollen över helikoptern dödades både Morrow och de två barnskådespelarna, 6 och 7 år gamla.
 
Ingen hölls ansvarig för olyckan. Däremot ledde den till skärpta säkerhetsrutiner på Hollywood-inspelningar sedan dess. "Twilight Zone"-olyckan är fortfarande en av de värsta som drabbat en filminspelning.
 
Steven Spielberg bröt all kontakt med regissören John Landis efter den tragiska händelsen. Han ska ha känt sig mycket illa till mods.
 
- Ingen film är värd att dö för. Jag tror att folk nuförtiden vågar stå på sig mer än tidigare, och stå upp mot regissörer och producenter som kräver för mycket. Om det känns osäkert och otryggt har var och en i teamet ett ansvar att ropa "Bryt!", kommenterade Spielberg flera år senare.
 
Här kan du se "Twilight Zone - På gränsen till det okända":

● Ikväll 23:25 på Kanal 9
● Lördag 00:55 på Kanal 5
● Hyr/köp filmen på SF Anytime eller Apple TV
 
| 28 juni 2024 04:00 |