Film

Skribent

MovieZine

12 oktober 2024 | 04:00

Inatt på tv: One-liners & stora muskler - Jean-Claude Van Damme i en av 90-talets mest omtalade actionrullar

En svensk och en belgare går in på en bar... och blir genmanipulerade supersoldater.
När man pratar om 90-talets actionfilmer är det svårt att undvika att prata om filmer från actiongenren.
 
Explosionerna var stora, musklerna var svulstiga och vapnen var de största du någonsin sett. “Universal Soldier” från 1992 blev en i mängden av dessa och tog en plats på pallen som en av 90-talets mest omtalade actionrullar.
Filmen hade inte varit densamma utan dess ledande actionstjärnor.
 
Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren ger båda fantastiska prestationer i form av töntiga, men samtidigt coola one-liners, stora muskler och flygande sparkar.
 
De båda spelar två amerikanska soldater som efter att ha stupat under Vietnam-kriget frusits ned och återupplivats som två genmanipulerade supersoldater med syftet att strida mot terrorister. Deras minnen har blivit raderade, men efter en glitch i systemet återfår soldaten Luc Deveraux, spelad av Van Damme, sina minnen från förr och vägrar följa organisationens order. Den galna supersoldaten Andrew Scott, spelad av Lundgren, följer efter i en vild jakt att förinta Deveraux.
 
Uppföljarna till filmen var inte lika lyckade, trots detta producerades det fram flertalet filmer som hade varierad framgång. Både Van Damme och Lundgren repriserade sina roller i bland annat “Universal Soldier: The Return” (1999), “Universal Soldier: Regeneration” (2009) och “Universal Soldier: Day of Reckoning” (2012).
 
“Universal Soldier” må vara dum och överväldigande, men det är också en av de mest underhållande actionfilmerna som släpptes på 90-talet och gav signaturroller till två av mina barndomshjältar, Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren.
 
Tänk inte, bara se den för vad den är. Ett actionfyllt spektakel, med ett syfte: Sparka röv och underhålla! Se den inatt på TV4 kl. 01:20.
 
| 12 oktober 2024 04:00 |