Förutom IKEA, ABBA och surströmming är troligen Pippi Långstrump det svenskaste som finns. Astrid Lindgrens charmiga bokfigur är ikonisk som få och det gäller inte minst de populära filmatiseringarna. Inger Nilsson var bara åtta år när hon bland 8000 sökande fick rollen som världens starkaste tjej.
TV-serien spelades in 1968 och sändes året därefter. Hysterin lät sig inte vänta och hon upprepade rollen i två långfilmer, ”På rymmen med Pippi Långstrump” och ”Pippi Långstrump på de sju haven” (båda 1970). Men inspelningarna var inte helt smärtfria, speciellt då de tog plats i Norge och Nilsson hade bara sovit hemifrån en gång tidigare.
– Det var lite speciellt att åka till Norge och bara vara hemifrån, men det funkade. Det gjorde det, men jag ringde hem mycket, varje kväll, berättade hon för Aftonbladet.
Hon trivdes inte heller med Pippis älskade djur. Då hon var rädd för både ha en pytonorm runt halsen eller balansera på ett ben på hästen Lilla Gubben. Då fick Pär Sundberg, som spelade Tommy, ställa upp i peruk. Inte heller Herr Nilsson var kul att filma med.
– Han tyckte väl så där om att filma, framför allt tyckte han väl så där … om mig. Han var nog inte så där vänlig som man tror att han är för han kunde bitas ganska så rejält.
Rollen ledde också till att Nilsson kom att förknippas med Pippi resten av sitt liv, något som inte alltid var en positiv upplevelse. Det satte hinder både i sökandet efter jobb och män. Eller som när hon besökte ett sjukhus för ta bort stygn ur sin tumme:
– Och jag grät hejdlöst för det gjorde så ont och den ampra sköterskan spänner ögonen i mig och säger ”Pippi gråter inte”. ”Nej, men jag gråter” skrek jag tillbaka och tänkte att ”jag ska sy ihop din trut så att du håller käften”, berättade hon i en annan intervju med Aftonbladet.
Men trots hinder har hon fortsatt med skådespeleriet på både scen, TV och film. Bland hennes teaterroller återfinns huvudrollen i scenversionen av Stephen Kings ”Lida”, som hon spelade i 2005. Hon har även medverkat i tyska filmen ”Gripsholm” (2000), som rättsläkaren Ewa i TV-serien ”Der Kommissar und das Meer”, filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker, som rektorn i ”Efterskalv” (2015) och mormor i ”Lill-Zlatan och morbror Raring” (2022). Hon har även haft gästroller i TV-serier som ”Jägarna” och "Bonusfamiljen".
På årets Guldbaggegala mottog hon priset Gullspiran för insatser inom svensk barnfilm.
Grattis på 65-årsdagen, Inger Nilsson!
Vilka är dina favoritscener med Pippi?