EXKLUSIVT

Skribent

Oskar Möller

26 augusti 2024 | 18:30

"The Walking Dead"-stjärnan om nya rollen som galen biker: "Folk trodde att jag hade tappat greppet helt"

Stora hojar och lika stora känslor - det är "The Bikeriders". MovieZine träffade Norman Reedus för ett snack om årets största MC-rulle och hur det var att spela karaktären Funny Sonny i tidstypisk 60-talsmiljö.
"The Bikeriders" följer Kathy (Jodie Comer) som berättar om sin tid med MC-klubben The Vandals på 60-talet. Hon var tillsammans med en av klubbens medlemmar Benny (Austin Butler) och lärde känna dess grundare Johnny (Tom Hardy) som har Marlon Brando som sin stora inspiration i livet.
 
Manuset är baserat på fotoboken av Danny Lyon med samma namn. Lyon dokumenterade livet i en mc-klubb i Chicago åren 1963-1967 och följde medlemmarna ute på vägarna och i barerna. Fotografen gjorde inspelningar med förarna och deras partners och kom dem väldigt nära inpå livet. 
 
Med ett sådant material är det helt logiskt att det är Jeff Nichols som satte sig i registolen för projektet - en filmare känd för psykologiskt intensiva dramer som "Mud" och "Take Shelter". "The Bikeriders" bjuder på både våld och fart - men filmens hjärta söker fånga svunnen era och vad det innebär att vara rebellisk i ett allt mer kommersialiserat samhälle.
 
Hej Norman! Du är ju känd som Hollywoods kanske största hojentusiast. Hur spännande var det då att bli tillfrågad om att medverka i ”The Bike Riders”?
 
- Jag var väldigt exalterad! Jag menar hela tidsperioden – motorcyklarna, kläderna, musiken…Jag träffade filmens regissör Jeff Nichols när jag spelade in för ”The Walking Dead” i Paris. Jag satte mig ner bredvid honom och vi började prata. Efter ett tag sa jag ”OMG du regisserade Mud – jag älskar den filmen!”
 
- Vi fick bra kontakt och han nämnde att han spelar in ”The Bike Riders” och att han hade en roll för mig i den. ”Danny Lyons fotobok?”, frågade jag och han sa ”så du känner till den?” och jag svarade: ”jag har flera utgåvor av den hemma, till och med en signerad kopia!"
 
- Senare sa jag till honom: ”Jeff, det är rätt många stiliga snubbar i den här filmen - kan jag gå i motsatt riktning? ”Visst” sa han bara. Så jag specialtillverkade ett par löständer i Paris och satte in dem och hade samtal med folk på planet från Paris till inspelningen i Ohio. Jag satte mig med löständerna inne på olika caféer i Ohio för att kolla om någon kunde förstå mig – det var toppen!
 
Var det någon som kände igen dig?
 
- Ja om de gjorde! De undrade om Norman Reedus gick igenom en tuff period eller om jag hade förlorat förståndet helt typ.
 
Hur mycket frihet fick ni skådespelare i utformningen av era roller?
 
- Nichols gav åtminstone mig mycket frihet. Jag dök ju bara upp med löständerna på inspelningsplatsen- de tillverkades för övrigt i Paris. Sen jobbade vi på kläderna och håret på plats. Jag ville se annorlunda ut i filmen och inte bara som en smutsigare version av Darryl Dixon. En annan anledning var alla de snygga killarna som var med.
 
- Han gav oss alla mycket frihet – det är nog hans sätt att jobba. Det är en rätt realistisk film i jämförelse med annat som spelas in i Hollywood.
 
Jodie Comer och Austin Butler har en intensiv och dysfunktionell relation i "The Bikeriders"
 
Tror du att du hade velat gå med i Vandals motorcykelklubb när du var yngre?
 
- Jag vet inte. Du vet, jag har en egen serie där jag åker båge runt hela världen ("Ride with Norman Reedus"). Så jag har lärt känna rätt många mc-klubbar och jag har haft tillfälle att köra igenom Oakland och San Francisco precis som East Bay Dragons gjorde (en MC-klubb från Kalifornien med afro-amerikanska förare).
 
- Alla motorcyklister runt hela världen jag träffat är som ”The Vandals” eftersom de älskar bröderskapet och att köra i en gemenskap. Jag gillar att köra solo men jag gillar att köra i grupp med. Så jag kanske hade gått med dem ett tag i en vecka eller så.
 
 
Var det några andra MC-förare i filmen förutom dig?
 
- Tom Hardy kör. Jeff Mills som var med igenom filmen och spelade en bunt av olika karaktärer gör det med. Han modifierade faktiskt några av motorcyklarna! De tillhör en snubbe som heter Orville Peck… nej förlåt Oliver Peck, som jag redan träffat när jag spelade in ”The Walking Dead”. Jag såg dem i Austin innan inspelningen. Jag tror att alla andra fick lära sig på plats, de gick i en mc-skola som jag kunde skippa.
 
Hur skulle du beskriva Funny Sonny i tre ord?
 
-Jag tycker att han är en sån kille som är med på allt. Du vet, det fanns inte mycket information om honom, några foton bara och det var allt. Det fanns faktiskt ett foto där han kysste Zipco som  är Michael Shannons karaktär. Så när vi kom dit var jag ”kör vi på det här eller?” Men filmteamet sa nej och jag var bara ”vad fan”.
 
- Men jag kunde tyda mycket om honom genom uttrycken han hade. Han verkade som om han hade kul hela tiden och att han kan ha varit lite vrickad. Det finns en rolig historia. Sonny kom från Kalifornien när han träffade på The Vandals. Han och Zipco brukade bryta sig in i mc-butiker och stjäla motorer. Vi var väldigt noga med alla motorcyklarnas detaljer – i filmen är min båge en Panhead från 1956 men har en motor från 70-talet.
 
Kände du av press nu när du spelade en person som är såpass väldokumenterad i MC-historien?
 
- Du vet, jag fick veta mer om Sonny efter filmen via sociala medier när det blev känt att jag spelade honom. Folk tog kontakt och berättade roliga historier om honom som jag inte hört förut. Tyvärr slutade det inte väl för honom.
 
- Den största pressen jag kände av var att inte krascha motorcykeln jag fick under inspelningen. Jag hade aldrig träffat skådespelarna tidigare och första gången vi möttes var jag utspökad med löständer och allt. Jag var uppe på en kulle med hojen och skulle ner i en klunga människor. Jag tittade på makeupartisten och frågade ”kan jag låna dina solbrillor”?
 
- Men de visade sig vara sådana med glasögon så allt var oskarpt när jag körde nerför och hoppade av den här stora tunga hojen för att hålla mitt tal inför gänget, Efteråt sade Nichols att jag hade träffat min markering exakt, nästan med millimeterprecision. Men det var en nervig första dag.
 
I filmen framstår Funny Sonny som en social kille som älskar att ha kul men man anar att han också har en mörkare sida. Önskar du att den sidan hade visats mer i filmen?
 
-Ja den sidan visades inte riktigt.  Men kommer du ihåg scenen där Sonny och Cal (Boyd Holbrook) pratade om den röda klänningen? När jag läste manus för första gången undrade jag om Sonny inte försökte få Kathy våldtagen.
 
- Filmen handlar mycket om viljan att grunda en motorcykelklubb av rätt anledningar men sen glider allt mellan fingrarna när det hela växer och fler och fler går med. Lite som allt annat som blir riktigt populärt antar jag. Många har dåliga associationer med MC-klubbar men det är inte tanken med filmen.
 
Filmen har en lite otypisk kärlekstriangel med en kvinna och man som rivaliserar om den andre mannen. Det är oklart vilken typ av kärlek som Johnny hyser för Benny. Vilken relation tror du att de har?
 
- Har du sett Lyons fotobok? I den finns det flera olika bilder tagna i olika MC-klubbar. Fotografierna visar killar som kysser varandra. Flera par formades där. Killarna brukade hångla med varandra när snutarna dök upp. Jag frågade Jeff om vi skulle spela upp de delarna där min karaktär kysser Zipco men han sade nej. Jag trodde att en del av det kanske spelades in innan mina scener i filmen.
 
Tom Hardy har speciella känslor för Austin Butler, två hårdingar emellan
 
En av filmens roligare ögonblick är när din karaktär har en kort liten scen som är en tydlig referens till "Easy Rider.  Hur kändes det att göra den?
 
- Ett av de första avsnitten av min bikerserie var när jag åkte hoj med Peter Fonda från norra till södra Florida. Vi blev goda vänner. Jag gav honom till och med ett armborst med röda, blå och vita strängar så att det skulle matcha hans hjälm från "Easy Rider". Det är något speciellt med den tidsperioden, med hela Kalifornienkänslan. Jeff kom alltid på små grejer att ha med I filmen. Jag är glad att vi kunde ha med just det.
 
Du är känd över världen som zombiedräpande MC-knutten Daryl Dixon  i "The Walking Dead"men du har även blivit tv-spelsikon efter att ha spelat huvudrollen i Hideo Kojimas “Death Stranding” - där du också kör motorcykel.  Har du lirat spelet?
 
- Jag har lirat “Death Stranding” hemma på min Playstation. .Jag är ingen storspelare men jag har spelat för att få bättre grepp om vad som händer och hur det ser ut när jag gör grejer inne i spelet. Det är en cool hoj jag har i spelet. Jag väntar bara på att Kojima ska göra en på riktigt. Med tanke på vem han är kommer han säkert att lyckas med det.
| 26 augusti 2024 18:30 |