Film

Skribent

Martin Persson

13 augusti 2024 | 17:00

James Cameron varnades inför ”Aliens”: ”Kunde ha förstört min karriär”

Den hyllade regissören öppnar upp om de vågade valen inför uppföljaren.
”Alien” och ”Aliens - Återkomsten”. De två filmerna ses tillsammans som några av tidernas bästa sedan många år tillbaka. Men det var inte alltid givet.
 
Ridley Scotts film från 1979 blev en enorm succé och omedelbar klassiker, med sin friska fläkt i skräckgenren och ikoniska effekter och stämning. Hur följer man upp en sådan fantastisk film?
 
I en intervju med Empire förklarar James Cameron hur han fick kämpa för att få sin drömfilm gjord. Alla, även studiocheferna, var mycket skeptiska. James Cameron började skissa på en idé till uppföljaren till filmen han älskade och fick under en middag med cheferna höra följande:
 
- Det här är en no-win situation för dig. Om du lyckas kommer Ridley Scott att få hela äran och om du misslyckas får du skulden. Oavsett vad kommer din karriär att vara över.
 
James gav sig dock inte och kände att det var en film han var tvungen att göra. Han lämnade in manuset när han var nöjd och på sista sidan, med filmens namn, drog han en linje över s:et i titeln så att det formade ett dollartecken - "Alien$".
 
Ett självsäkert sätt att visa upp sin produkt och något som i slutändan övertygade studion. I slutändan fick man äta sina ord, när man spelade in 180 miljoner dollar och filmen togs emot med mycket god kritik till den grad att många (mig inräknad) håller den något högre än den första filmen.
 
Nästa äventyr i Alien-franchisen kan du se redan imorgon, den 14 augusti. ”Alien: Romulus” får då biopremiär över hela landet. ”Aliens” streamar även gratis på SVT Play fram till den 18 augusti och finns även att se på Disney+.
| 13 augusti 2024 17:00 |