Film

Skribent

Paul Dakwar

18 augusti 2024 | 18:00

"Järnjätten" började som en storflopp - 25 år senare är den en högaktad klassiker

"Järnjätten" är en av de bästa animerade filmerna någonsin, även rankad som en av de bästa spelfilmerna någonsin. Numera är filmen ett hushållsnamn, men en gång i tiden var den en storflopp.
1999. Vilket filmår. “Fight Club”. “The Matrix”. “The Phantom Menace” (gå lägg er, boomers - för många var “Phantom” faktiskt vår första introduktion till “Star Wars”). Och så, förstås, “Järnjätten”.
 
Brad Birds klassiker “Järnjätten” har betyget 8.1 på IMDB och är därav ett av de högst rankade animerade filmerna någonsin. Den har till och med fått ett av de begränsade platserna på IMDBs topplista på de 250 bästa filmerna genom tiderna. 
 
Snart är det 25 år sedan den animerade klassikern hade premiär. Filmen blev känd för sitt budskap som tog en tydlig ställning mot krig och främlingsfientlighet. Men när den kom ut blev “Järnjätten” kommersiell flopp på bio.
 
 
Warner Bros. får mycket av skulden för detta misslyckande på grund av dålig marknadsföring och brist på stöd. Efter tidigare animerade floppar, som Kung Arthur-filmen “Quest for Camelot”, som numera också är en kultfilm, valde studion att lämna animerade filmer bakom sig och fokusera mer på andra projekt, som Will Smiths “Wild, Wild West”. Därav gav de "Järnjätten" minimal publicitet. 
 
– Warners blev chockade av testvisningen. De var inte redo för filmen, vilket innebär att de inte hade lagt allt det grundarbete som man ska lägga, med snabbmatsrestauranger, flingor, teasers, affischer. Vi hade bara en affisch och det var en teaser-affisch. Vi hade aldrig en riktig affisch, berättar regissören Brad Bird till JoBlo
 
Trots goda recensioner och positiva testvisningar lyckades filmen inte dra en stor publik på grund av hård konkurrens och dålig timing. Men snacka om en upprättelse. Idag har den fått kultstatus, älskad av många och anses vara bland de bästa filmerna någonsin.
 
| 18 augusti 2024 18:00 |