Film

Skribent

Teodor Stig-Matz

17 juni 2024 | 15:30

Jesse Plemons om nya skruvade Lanthimos-rollen: ”Fick mig att må illa”

Jesse Plemons spelar flera av huvudrollerna i den grekiske auteuren Yorgos Lanthimos nya film, "Kinds of Kindness".
Jesse Plemons är en sådan där skådis som man är glad att det går bra för. Redan i den underbara serien ”Friday Night Lights” slogs man av vilken begåvad skådespelare han är. Misstankarna bekräftades sedan i en lång rad utmärkta biroller, inte minst den som psykopaten Todd Alquist i ”Breaking Bad”.
 
Sedan en tid tillbaka får han allt större roller. Kronan på verket torde vara insatsen i Yorgos Lanthimos antologifilm ”Kinds of Kindness”, i vilken han spelar tre roller. För denna fick Plemons nyligen pris som årets manliga skådespelare på filmgalan i Cannes.
 
I en intervju med Los Angeles Times öppnar skådespelaren nu upp om hur det var att arbeta med den grekiske auteuren.
 
– Han får dig att göra olika teaterövningar som han har utvecklat, och efter en dag eller två frågar du dig själv vad meningen med allt är. Gör han det här för att förvirra mig? I så fall funkar det verkligen, säger han till tidningen.
 
Plemons prisar också Lanthimos för förmågan att framkalla känslor med sitt arbete. 
 
- Det som är så otroligt med Lahthimos verk är hans förmåga att väcka intensiva känslor som är svåra att ens greppa eller sätta ord på. Så kände jag när jag läste manus, det fick mig att må illa. Jag blev oerhört taggad, men det var också något obehagligt.
 
Det låter minst sagt intensivt. ”Kinds of Kindness” har svensk premiär den 28 juni.
 
| 17 juni 2024 15:30 |