Film

Skribent

Martin Persson

28 oktober 2024 | 15:00

Joaquin Phoenix fyller 50 år – här är hans 5 bästa roller

Den Oscarsvinnande skådisen har gjort allt från skrattande psykopater till grymma kejsare och countrylegender.
Idag är en dag minst sagt värd att fira. Det är nämligen inte mindre än att självaste Joaquin Phoenix fyller 50 år.
 
Joaquin föddes den 28 oktober 1974 och har fått inte mindre än 4 Oscarsnomineringar, varav en vinst under sin karriär.
 
Till en början kan Joaquin anses ha stått i skuggan av sin lovande men tidigt bortgångne bror River Phoenix, men har sedan dess blivit en minst sagt odödlig ikon på egen hand. Det är ett nästintill omöjligt urval, men nedan följer en lista över de 5 roller jag tycker sticker ut lite extra ur Joaquin Phoenix alltid så imponerande filmografi:
 

”Gladiator” (2000)

 
Large 6c9f9e08c7114097d2ec828341ca619d gladiator bild
 
Russell Crowes Oscarsvinnande insats i Ridley Scotts mästerverk i all ära, men vi är nog många eniga om att den som kanske stal showen allra mest var Joaquin Phoenix som den komplexa, skräckinjagande och djupt psykotiska Commodus.
 
Phoenix rolltolkning sätter direkt ton som en pojke besviken över sin fars avvisande och brist på kärlek, men som besvarar det med att mörda fadern och själv ta makten som kejsare över Rom likt en tragedi i Shakespeares anda.
 
Under filmens gång tappar Commodus greppet mer och mer och blir gradvis alltmer paranoid, sadistisk och hatisk. Joaquin Phoenix sålde verkligen rollfiguren som trots sin elakhet har en viss dimension av sympati och en lång rad minnesvärda citat. Jack Gleeson baserade sin tolkning av Joffrey i ”Game of Thrones” på Joaquin Phoenix insats och det är lätt att se varför. En Oscarsnominering för Bästa manliga biroll var ingen överraskning.
 

”Walk the Line” (2005)

 
 
James Mangold är snart tillbaka med den hypade filmen om Bob Dylan, men innan dess tacklade han även en annan musiklegend.
 
Efter Dylan kan just Johnny Cash vara min favoritartist genom tiderna, så att se hans liv och artistliv göras rättvisa på det här sättet ger mycket. Phoenix får med råge till både Johnnys sångröst, hans persona och den mörka sidan som gömmer sig under allt.
 
”Walk the Line” fick två prestigefyllda Oscarsnomineringar för sina två huvudrollsinnehavare och Reese Witherspoon skiner nästan lika mycket som frun och kollegan June Carter.
 

”The Master” (2012)

 
 
Ett kanske givet och något förutsägbart val, men faktum är att det nog inte går att göra en Joaquin Phoenix-lista utan Paul Thomas Andersons mästerverk.
 
Phoenix spelar här en alkoholiserad krigsveteran som söker svar i livet och hamnar i armarna på en karismatisk sektledare spelad av den fantastiske Philip Seymour Hoffman.
 
Hoffman stjäl som han alltid gjorde showen, men Joaquin Phoenix än en gång Oscarsnominerade insats ska man så klart inte bortse från. Phoenix roll är subtil, råbarkad och perfekt anpassad till den som vanligt okonventionella och bisarra tonen i mästerverket.
 
Att kalla rollen i ”The Master” för Joaquin Phoenix bästa roll vore inte helt orimligt.
 

”Joker” (2019)

 
 
Vi går nu över till en av de nyare filmerna på listan och således även Joaquin Phoenix första Oscarsvinst.
 
Säga vad man vill om den bioaktuella uppföljaren, men Todd Philips första ”Joker”-film var en fantastik samhällskritisk berättelse om psykisk ohälsa och överklassens maktmissbruk, allt briljant insvept i ett serietidningsskal.
 
Phoenix spelar här inte riktigt Jokern från ”Batman”, utan Arthur Fleck, en misslyckad komiker med psykiska problem som faller alltmer in i sina hallucinationer och känner sig trampad på av omvärlden. Det minner starkt om ”Skrattmänniskan” eller ”King of Comedy”, eller rentav ”Taxi Driver”.
 
Mörk, snyggt gjord och fantastiskt skådespelad. En Oscarsnominering blev det dessutom för Bästa film.
 

”Beau is Afraid” (2023)

 
 
Joaquin Phoenix har gjort så många minnesvärda roller att det var riktigt svårt att avrunda listan. Men Ari Asters alltid så intressanta och bisarra filmiska stil kände jag var kul att uppmärksamma.
 
Joaquin Phoenix befinner sig i en något annorlunda roll i detta fall. Ett slags förvuxet barn som stannat i utvecklingen på grund av stora ångestproblem och som i en surrealistisk värld måste konfrontera sina största rädslor för att kunna bli fri från minnet av sin dominanta mamma.
 
Filmen är klart det mest underliga Ari Aster gjort hittills, vilket inte säger lite, men den är väldigt sevärd och Joaquin Phoenix visar sin bredd på allra bästa sätt genom sin vänliga men nerviga huvudrollsinnehavare.
 
Innan vi avrundar listan känner jag dock att ett par hedersomnämnanden måste radas upp, så att vi ej går miste om något.
 
2021 års ”C’mon C’mon” var en fantastisk och lågmäld indiepärla med Phoenix i en faderlig roll. Vill du se en briljant mockumentär ska du se ”I’m Still Here”, som nästan lurade världen att Joaquin Phoenix lagt skådespeleriet på hyllan.
 
Därefter är även ”Reservartion Road” ett givet och fantastiskt filmval, likaså ett komplext framförande i ”You Were Never Really Here”.
 
Spike Jonzes ”Her” är slutligen en av Joaquin Phoenix kanske bästa och starkaste filmer.
 
Med det säger vi grattis till Joaquin Phoenix, 50 år, och hedrar en karriär som inte tycks ta stopp än på många år!
 
Kolla även gärna in vår 10 år gamla lista över Joaquin Phoenix roligaste ögonblick, som släpptes när han fyllde 40. Vad som händer vid 60-årsdagen får tiden utvisa.
| 28 oktober 2024 15:00 |