TV

Skribent

Jenny Ahonen

1 december 2016 | 12:00

Julkalendrarna som har orsakat rabalder

Årets julkalender "Selmas saga" utlovas vara ett stämningsfullt juläventyr med gott om snö och tända ljus. Det kommer säkert inte rädda den från att bli kritiserad och omdiskuterad.
SVT har sänt en julkalender varje december sedan 1960. Få av dem har helt undgått besvikna reaktioner och ramaskrin. 

Här är 7 kontroverser vi minns.

"Sexistiskt!"


2003 hamnade julkalendern "Håkan Bråkan" i blåsväder när seriens unga huvudkaraktär tog sin lärarvikarie på brösten - uppmuntrad av storebror Sune. Det efter att hans pappa stirrat fascinerat på dem och undrat om läraren hade opererat in silikon.

En som upprördes av tilltaget var en av skaparna till de ursprungliga berättelserna om Håkan, Anders Jacobsson. Han hade önskat att tafsandet hade lett till starkare reaktioner i serien och att lärarinnan skulle ha visat "det här gör du fan inte". 

Även i övrigt anklagades "Håkan Bråkan" för att föra vidare och stärka könsstereotypa föreställningar. Kulturjournalisten Eva Beckman menade att kalendern "stank av pojkrum med strålpistoler och superhjältefantasier" och att småtjejer inte gavs något att identifiera sig med. 



"PK-propaganda!"


1971 års julkalender, "Broster Broster!", kan vara tidernas mest utskälldaSerien handlar om en familj som bland annat kämpar mot miljöförstöring och köphysteri och anklagades för att vara alldeles för politisk. Seriens namn kommer ifrån bebisen som familjen väntar. Medan den ännu ligger i magen kallas den just för "Broster", en blandning mellan "bror" och "syster". 

SVT nästintill drunknade i klagomål från arga tittare som menade att kalendern var hippieosande vänsterpropaganda och lucköppnaren Staffan Olzon fick, på grund av sitt långa hår, ta emot mängder av hatbrev.


"Kakan?!"


Konstnären och medieprofilen Karin "Kakan" Hermansson är i flera kretsar illa omtyckt på grund av sina politiska åsikter och tidigare kontroversiella uttalanden. I november i år valde bilföretaget Audi att avsluta sitt samarbete med henne, efter att man drabbats av en kritikstorm från konsumenter som hotat med bojkott.

Samma grupp av kritiker hade året innan gått till attack mot julkalendern "Tusen år till julafton", i vilken Kakan spelade en av birollerna. Hennes medverkan var bara en av många saker som fick upprörda tittare att högljutt klaga på serien i sociala medier. 

"Vad ända in i rumpnisse? Hade ni verkligen ingen bättre idé till julkalendern i år så kunde ni lika gärna kört en repris", skrev en besviken tittare på SVT:s facebooksida. "Skit i att titta då", kontrade kalenderns Erik Haag. En uppmaning som få löd. Med en genomsnittlig tittarsiffra på 2 375 000 slog serien rekord.



"Porr?!"


Papperskalendrarna som gjordes till 1969 års julkalender "Herkules Jonssons storverk" tillverkades av fängslade interner. Någon av dem hade uppenbarligen fräck humor, och kunde inte motstå frestelsen att ge utlopp för den. Bakom en av luckorna i sin kalender hittade nämligen en 10-årig flicka i Vingåker en utklippt och inklistrad hårdporrbild. När hennes pappa sedan undersökte kalendern vidare fann han flera andra bilder av pornografisk karaktär bakom de andra luckorna.



"Ockultism!"


När den omtyckta julkalendern "Mysteriet på Greveholm" (1996) gjorde comeback 2012 med "Grevens återkomst" fick Granskningsnämnden in flera anmälningar redan efter andra avsnittet. I det leker nämligen barnen i serien anden i glaset, vilket upprörda tittare menade var att uppmuntra till ockultism.

"Jag tycker det är olämpligt att indoktrinera barn till spiritism", skrev en av anmälarna medan en annan tyckte att SVT hade gått över gränsen genom att lära barn hur man "får kontakt med den mörka sidan". Hen fick stöd av kyrkoheden Zbigniew Golebiewski som kallade SVT för "den ondes hantlangare".



"Smygreklam!"


Efter att ha sänt 1998 års julkalender "När karusellerna sover" fälldes SVT av Granskningsnämnden, för otillbörligt gynnande av nöjesparken Liseberg. Kaninen som i slutet av avsnitten öppnade kalenderluckor ansågs nämligen vara för lik Lisebergskaninen, något som huvudrollsinnehavaren Claes Malmberg tidigare hade påpekat. Dessutom kritiserades SVT för att, med det cd-album som gjordes i anslutning till kalendern, ha samarbetat med Liseberg och Brio.



"Tråååkigt!"


Efter att kristna svenskar länge hade efterfrågat en julkalender med bibliskt innehåll gjorde SVT "Marias barn" som sändes 1987. Kyrkoheden Anders Olsson hade då samlat in 10 000 namnteckningar från människor som önskade en kristen kalender. Frågan är hur många av dem som blev nöjda med slutresultatet. "Marias barn" anklagades bland annat för att vara för våldsam och blodig, men det som framförallt fick tittarna att svika var att serien - som till stor del bestod av tecknade stillbilder - ansågs vara... tråkig, helt enkelt.


Läs också: Den bästa julkalendern genom tiderna är korad

| 1 december 2016 12:00 |