Serie

Skribent

MovieZine

2 oktober 2024 | 19:20

Känd skådespelare med närmare 120 roller bakom sig har dött

Du känner kanske igen honom från "Die Hard 2", "En prins i New York" eller "Vita huset". John Amos blev 84 år gammal.
Den amerikanske skpdespelaren John Amos har dött vid 84 års ålder. Han gick bort redan den 21 augusti, men det är först nu som hans död har nått media. Hollywood Reporter skriver att han dog av naturliga orsaker.
 
Amos spelade amerikansk football under sin uppväxt innan han hittade skådespeleriet som sitt kall. Karriären började i tv-rutan i början av 70-talet, med bland annat en återkommande roll i "The Mary Tyler Moore Show". Serier som "Maude" och "Good Times" följdes av den hyllade miniserien "Rötter", vinnare av 9 Emmys. Där spelade John Amos rollen som den äldre Kunna Kinte.
 
 
Med närmare 120 roller bakom sig har han också medverkat i komedi-klassikern "En prins i New York" (1988) och i actionfilmen "Die Hard 2" med Bruce Willis. Under 90-talet syntes han i "Fresh Prince i Bel-Air" och på 2000-talet var han en återkommande gästskådis i HBO:s "Vita huset".
 
"Uncut Gems" och "En prins i New York 2" hör till några av hans sista filmroller.
 
"Det är med stor sorg jag delar att min far har gått bort. Han var den vänligaste människan med ett hjärta av guld, och han älskades över hela världen. Många såg honom som deras tv-pappa. Han levde ett gott liv, och kommer alltid bli ihågkommen för sitt enastående arbete inom tv och film", säger hans son i ett uttalande till pressen.
| 2 oktober 2024 19:20 |