Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 september 2024 | 15:00

Dramaserie med hela 164 avsnitt fångar svenska Netflix-tittare: "Jag blev besatt"

Tittarna får inte nog av den turkiska tittarsuccén "Kara Para Ask".
Letar du efter en ny Netflix-serie att bli beroende av?
 
Vad sägs om en turkisk dramaserie som fängslat tittare i hela fem års tid? Om du inte är bekant med "Kara Para Ask" ännu så vill vi utfärda en liten varning: du kan bli helt fast. Och det finns 164 timslånga avsnitt att förlora sig i.
 
"Kara Para Ask" (på engelska ibland kallad "Black Money Love") började sändas i Turkiet år 2014 och blev snabbt en stor tittarsuccé. Den består av två säsonger och visas i hemlandet i 54 långfilmslånga avsnitt. I den internationella versionen har de delats upp i fler kortare avsnitt.
 
Så vad handlar den om? Seriens officiella synopsis beskriver upptakten i avsnitt ett: "Två personer hittas döda. De två närmast sörjande, en polisman och en smyckesdesigner, ställs inför de ödesdigra konsekvenserna av en stöld som gick fel."
 
Det som följer sedan är en kärlekshistoria mellan polismannen Omer och designern Elif, packad med twistar, konflikter och spänning. Både fans och kritiker har hyllat seriens välskrivna manus samt de två skådespelarnas kemi.
 
I MovieZines välbesökta Facebook-grupp Bäst på Netflix är "Kara Para Ask" ofta omtalad som en kär tittarfavorit, och får hundratals kommentarer: "Det är nästan så att man sliter sig i håret ibland av frustration för att det händer hela tiden nya saker, precis när man tror att nu äntligen kommer sanningen fram", skriver Kicki S. i ett inlägg.
 
"Jag har sett den nu under våren. Jag blev helt besatt. Nu känns det så tomt, vill behålla Ömer och Elfi kvar i minnet innan jag tittar på något nytt. Saknar alla i serien! Toppenserie!" svarar Marie A.
 
 

Otroligt berörande om familjeöden

 
"Det är i grunden en vansinnigt spännande historia om Istanbulpolisens jakt på organiserad brottslighet, penningtvätt och korruption men för mig är serien något mycket större än så. Det är en otroligt berörande berättelse om familjeöden, relationer, vänskap, sorg, smärta, glädje, ondska, godhet och inte minst kärlek. Huvudpersonerna Ömer (Engin Akyürek) och Elif (Tuba Büyüküstün) gestaltar den vackraste kärleksrelationen jag någonsin sett på serie/film! De skapar tillsammans en kemi som fullständigt tog andan ur mig" berättar Stefan K. i en lång hyllning till serien.
 
Inlägget har i skrivande stund över 300 kommentarer, många lika positiva och berörda av serien:
 
"Håller fullständigt med, jag kunde inte slita mig. Blev sena kvällar ibland, ville bara titta och få veta hur det går." - Maria B.
 
"Jag håller med. Den är magisk!" - Sanna S.
 
"Denna serie kommer jag aldrig att glömma. Den berörde mig verkligen." - Gunilla P.
 
"Jag har sett den tre gånger och jag älskar den serien. Ömer och Elif är ett underbart kärlekspar." - Ingela F.
 
"Kunde inte glömma den så jag tittar på den återigen. Den är så fängslande." - Gisela C.
 
"Håller med vartenda ord du skriver! Min sambo tycker likadant! Så inte bara för kvinnor" - Annette P.
 
"En av de bästa serier jag sett, den har allt, men framförallt betagen av huvudpersonernas kärleksband." - Marianne L.
 
"En väldigt rörande kärlek dem emellan. Väldigt spännande så man ser flera avsnitt i rad. Kommer bli jättetomt när serien är slut. Jag hoppas verkligen att den slutar lyckligt." - Cecilia M.
 
"Det var även väldigt intressant att se och kanske något sånär förstå en helt annan kultur än den jag har." - Marie-Louise U.
 
| 21 september 2024 15:00 |