Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 september 2024 | 06:00

Kate Winslet firar 30 år som filmstjärna - har du sett hennes traumatiserande debut av Peter Jackson?

Den brittiska stjärnan hyllas för huvudrollen i biopicen ”Lee”. Men har du sett hennes filmdebut, ett annat verklighetsbaserat drama av Peter Jackson?
I 30 år har Kate Winslet hänfört biopubliken med en rad fantastiska rollprestationer, från Ang Lees "Förnuft och känsla" (1995) till bioaktuella, verklighetsbaserade ”Lee” där hon spelar krigsfotografen och före detta fotomodellen Lee Miller. Men hon startade karriären genom att spela en annan verklig person.
 
I ”Svarta änglar” (1994) bildar tonåringarna Juliet Hulme (Winslet) och Pauline Parker (Melanie Lynskey) en ofattbart stark, intensiv vänskap i 1950-talets Nya Zeeland. Men när föräldrarna protesterar mot relationen och försöker separera dem slutar det illa.
 
Filmen bygger på ett riktigt fall och var Peter Jacksons första seriösa film efter en rad blodiga splatterfilmer. Det var också debuten för både Winslet och Lynskey (”Yellowjackets”, ”The Last of Us”). Winslet valdes ut bland 175 skådespelare för rollen och gjorde rejält med research. Hon har i efterhand sagt att hon lärde sig otroligt mycket av erfarenheten men att den också traumatiserade henne då hon hade svårt att släppa karaktären.
 
Filmen hade premiär på Venedigs filmfestival där den vann Silverlejonet. Den blev en av 1994 års mest hyllade filmer och Oscarsnominerades även för Bästa originalmanus (Jackson och partnern/hustrun Fran Walsh). Det är en fantastiskt vacker, gripande och omskakande film som lyfts av såväl Jackson påtagliga stil som de karismatiska huvudrollsinnehavarna.
 
Filmen finns tyvärr inte att streama i Sverige i nuläget men tillgänlig att köpa som fysisk media.
 
Se trailern nedan:
 
| 27 september 2024 06:00 |