Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 juni 2024 | 16:30

Kathleen Turner fyller 70 år - vad hände med 80-talets hetaste sexsymbol?

Hon förförde hela världen med ”Het puls” och som Jessica Rabbits röst. Sedan blev det allt färre filmer. Idag fyller Kathleen Turner 70 år.
När man pratar sexsymboler från 1980-talet så är Kathleen Turner tveklöst ett namn som bör toppa listan. Men den begåvade skådespelaren var mycket mer än bara en skönhet och har vunnit flera priser samt nominerats till en Oscar.
 
 
Hon gjorde en av 1980-talets mest sensationella filmdebuter, som förförisk femme fatale i noir-thrillern "Het puls" (1981). Hon nominerades till en Golden Globe och gjorde en liknande roll som Steve Martins otrogna fru i ”Dr. Hfuhruhurrs dilemma” (1983).
 
Hon hade en av sina största biosuccéer med Robert Zemeckis romantiska äventyrskomedi ”Den vilda jakten på stenen” (1984) med Michael Douglas och Danny DeVito. Rollen som otursförföljd författare gav henne en Golden Globe och hon upprepade den i mindre lyckade uppföljaren ”Den vilda jakten på juvelen” (1985).
 
 
Samma år spelade hon också mot Jack Nicholson i John Hustons ”Prizzis heder” för vilken hon återigen Golden Globe-nominerades. Hon spelade även huvudrollen i Francis Ford Coppolas ”Peggy Sue gifte sig” (1986) för vilken hon Oscarsnominerades.
 
Hon återförenades med Zemeckis när hon gjorde den ikoniska rösten till Jessica Rabbit i ”Vem satte dit Roger Rabbit” (1988). Året därefter återförenades hon med Douglas och DeVito i svarta komedin ”Den vilda jakten på lyckan”, som även den gav henne en Golden Globe-nominering.
 
 
På 1990-talet diagnostiserades hon med ledgångsreumatism och karriären saktade ned med allt färre roller. Hon lämnade dock intryck med bland annat huvudrollen i i John Waters satir ”Serial Mom” (1994), en biroll i Sofia Coppolas ”Virgin Suicides” (1999) och som Chandlers transsexuelle pappa i ”Vänner”.
 
Hon har även spelat mycket teater, i bland annat ”Mandomsprovet” och "Vem är rädd för Virginia Woolf?”. Hon har de senare åren dykt upp i TV-serier som ”Law & Order”, ”Nip/Tuck” och ”Californication”, och medverkade 2022 i filmerna ”The Swearing Jar” och ”The Estate”.
 
 
Grattis på 70-årsdagen, Kathleen Turner!
 
Vilka är dina favoritfilmer med skådespelaren?
| 19 juni 2024 16:30 |