Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 september 2024 | 11:30

Keanu Reeves fyller 60 år! Kommer du ihåg hans svenska tv-roll?

Han har omfamnats av biopubliken i allt från ”Matrix” till ”John Wick”. Men 2016 gästspelade han i en svensk TV-serie. Idag fyller han 60 år.
Keanu Reeves föddes i Libanon och växte upp i Kanada innan han under sin tid på college blev en framgångsrik hockeymålvakt. Den karriären stoppades dock på grund av en skada och han satsade snart på skådespeleri.
 
 
Efter teater och reklamfilmer medverkade han i kanadensiska TV-serien ”Hangin' In” och filmdebuterade i sportfilmen ”Youngblood” (1986). Han fick allt större roller i filmer som ”Vid flodens strand” (1986) och ”Farligt begär” (1988) innan genombrottet som Ted i populära komedin ”Bill och Teds galna äventyr” (1989), en roll han upprepade i två uppföljare.
 
 
Han etablerade sig som actionstjärna med ”Point Break - dödens utmanare” (1991) och ”Speed” (1994) och hade en av sina största framgångar med rollen som Neo i ”Matrix” (1999), en annan roll han upprepade i flera uppföljare.
 
 
Trots en del floppar och hånade rollprestationer i mer seriösa filmer som ”Bram Stokers Dracula” (1992) så har han haft en produktiv och aktiv karriär, inte minst med senaste årens ”John Wick”-filmer. 2013 regidebuterade han med kampsportsfilmen ”Man of Tai Chi”. Han har också omnämnts som en av de mest vänliga och jordnära Hollywood-stjärnorna.
 
 
2016 hälsade han på i Sverige när han gästspelade som spöket efter en stuntman i komediserien ”Swedish Dicks”. Medverkan kom från vänskapen med huvudrollsinnehavaren Peter Stormare, Reeves gamla motspelare från ”Constantine”.
 
- Keanu och jag är väldigt lika - han är väldigt lågmäld och skyr glitter och glamour i Hollywood. Men han är en arbetshäst som jag; vi kallar varandra för eremiter och vi tränar tillsammans ibland på gymmet eller träffas för att prata. Han är en av få personer i branschen som jag kan prata med. Jag skickade manuset till honom och han ringde tillbaka och sa: ’Jag gillar verkligen det här och jag vill göra lite komedi.’ Det är en sida av honom som sällan kommer fram, sade Stormare till New York Post.
 
 
När det var dags för en säsong två var inte Reeves sen att tacka nej till att återvända.
 
- Den första säsongen av Swedish Dicks slutade med en enorm ”cliffhanger” och sekunden jag fick veta att det galna geniet Peter Stormare skulle ta storyn vidare, visste jag att jag bara var tvungen att vara en del av det, sade stjärnan i en intervju.
 
Snart kan du se honom både i "John Wick Presents: Ballerina", komedierna ”Good Fortune” och ”Outcome” samt som rösten till Shadow i ”Sonic the Hedgehog 3”.
 
Grattis på 60-årsdagen, Keanu Reeves!
| 2 september 2024 11:30 |