Marvel Studios har onekligen hittat sitt framgångsrecept. Filmserien som inleddes med "Iron Man" år 2008 är nu inne på sin sjuttonde film med "Thor: Ragnarök" som släpps i helgen. Andra studios sneglar avundsjukt på MCU och försöker sätta upp sina egna filmiska universum.
Biopubliken verkar aldrig tröttna, men likväl får Marvel kritik med jämna mellanrum. Filmerna är lika varann tonmässigt, skurkarna är platta, hotet känns aldrig verkligt.
Marvel-chefen Kevin Feige, känd och uppskattad för att vara brutalt ärlig i sina intervjuer, frågar Uproxx: är det så illa om filmernas uppenbarligen går hem hos fansen?
- Det är så vi gör de här filmerna. Jag tycker de är relativt olika. De görs av samma team och utspelar sig i samma fiktiva universum, det är klart vi letar likheter. Visst har de saker gemensamt, men jag tycker att "Spider-Man: Homecoming" och "Thor: Ragnarök" är två väldigt olika filmer. Båda är underhållande, folk gillar dem, är det en likhet? Är det något att kritisera? Det kan jag leva med.
Feige menar att årets Marvel-filmer och studions kommande titlar ändå skiljer sig åt.
- "Homecoming", "Ragnarök", "Black Panther", "Infinity War", "Ant-Man and The Wasp" och så "Captain Marvel" som utspelar sig på 90-talet. Det är sex väldigt olika filmer. Om den gemensamma nämnaren är att de är kul för folk att titta på, så är det okej med mig.
Inför biopremiären av "Thor: Ragnarök" hyllas den som Marvels roligaste film och en fartfylld actionkomedi. Men frågan är hur länge det dröjer innan putkiken tröttnar på "Marvel-mallen "- vad tror ni?
Tycker du att kritiken mot Marvel är befogad? Borde de göra filmer i fler genrer, eller köra vidare med sitt framgångskoncept? Kommentera nedan.