Film

Skribent

MovieZine

3 oktober 2024 | 21:00

Kevin Smith reser tillbaka till sin ungdom i “The 4:30 Movie”

Kultregissören Kevin Smith tar en återblick till sin ungdom i denna semibiografiska komedi om en grupp cineastiska tonåringar. Se trailern här.
Under 90-talet gjorde Kevin Smith sig känd för filmer som “Clerks” (1994), “Mallrats” (1995) och “Chasing Amy” (1997) och blev därmed utnämnd till en av sin generations indiefilmskapare.
 
Hans nya film “The 4:30 Movie” är löst baserad på Smiths upplevelser av att smyga in på biografer som tonåring och hans tidigaste romantiska minnen.
 
Kevin Smith presenterar sin mest personliga film hittills med berättelsen som utspelar sig sommaren 1986 där vi får följa tre sextonåriga vänner som tillbringar sina lördagar med att smyga in på film på den lokala biografen. När huvudrollsinnehavaren Brian bjuder in sin drömtjej att se en vuxenklassad film faller alla planer plötsligt samman på grund av en dryg biografägare och störande tonåringar.
 
Som vanligt är rollistan lång och Smith har bjudit in alla sina vänner och Hollywood-kändisar till att delta i diverse roller och cameos. Man kan bland annat se namn som Ken Jeong, Method Man, Justin Long och Jason Biggs.
 
Filmen är R-rated och innehåller i vanlig ordning humor, sex och svordomar, precis som en typisk film av Kevin Smith. Utifrån trailern kan man dock skymta en känsligare sida av Smith som verkar ha hämtat inspiration från John Hughes 80-talsfilmer (Breakfast Club, Fira med Ferris).
 
Som ett stort fan av både Kevin Smiths tidigare verk och John Hughes filmer, ser jag fram emot att få uppleva denna coming-of-age berättelse, något jag anser det finns för lite av idag.
 
Filmen har redan haft amerikansk premiär (13 september) och digital release (1 oktober). Vi i Sverige får dock vänta och några datum på när filmen kan ses här har ännu inte synts till.
 
 
Niclas Ohlsson
| 3 oktober 2024 21:00 |