Film

Skribent

Niclas Ohlsson

23 oktober 2024 | 19:30

Värm upp inför "Terrifier 3" med mordiska clowner från yttre rymden

En kultrulle från 1988 om ett gäng mordiska clowner från yttre rymden bidrog till vår clownskräck.
På fredag, den 25 oktober har "Terrifier 3" äntligen svensk biopremiär. 
 
Vi har tidigare rapporterat om de chockartade effekterna filmen gett publiken, där minst 9 personer lämnade den första visningen av ”Terrifier 3” och minst 1 person ska dessutom ha spytt.
 
Vad beror detta fenomen på, rädslan för clowner. Det är något som många frågat sig sedan slutet av 80-talet. Kan det vara kontrasten mellan att uppfatta clownen som något positivt som sedan gör något tvärtom som skrämmer oss? Eller är det på grund av deras uttryckslösa ansikten som är svåra att avläsa?
 
Vad vore denna hysteri av mordiska clowner om inte filmer som “Killer Klowns from Outer Space” kraschlandat på bioduken i slutet av 80-talet?
 
Med kraftig självdistans parodierar man de gamla monster- och utomjordsfilmerna från 50-talet när en småstad invaderas av en flygande cirkus med galna, mordiska clowner. De skjuter popcorn, smälter folk med pajer, dricker blod med sugrör och fångar in människor i rosa sockervaddskokonger. 
 
De tre vännerna Mike Tobacco (Grant Cramer), Debbie (Suzanne Snyder) och Dave (John Allen Nelson) tar sig an uppdraget att försöka stoppa clownernas vansinniga invasion.
 
Skaparna av filmen kallar sig för “bröderna Chiodo” som består av Stephen, Charles och Edward Chiodo. De har främst gjort karriär på specialeffekter, specialiserade på lermodellering och skapande av varelser med stop motion och animatronic. Några av filmerna de arbetat på är "Critters" och "Team America: World Police".
 
Trots att filmen inte blev någon succé vid premiären 1988, har den genom åren fått en kultstämpel.  Filmen har lockat nya generationer av tittare som njuter av klownernas galna upptåg. 
 
Vi har tidigare kunnat läsa om Stephen Chiodos planer på att återuppliva franchisen genom en serie med liknande berättelse. 
 
- Vi har ett fantastiskt koncept som fortsätter berättelsen om våra huvudpersoner. Vi får följa en ny grupp tonåringar som stöter på clownerna och träffar ett fyllo som bor i sin skåpbil - det är Mike Tobacco.
 
Vi har även kunnat berätta om spelet som släpptes tidigare i år. I beskrivningen kan vi läsa att spelet "innehåller grafiskt våld mellan clowner och människor. Blod förekommer, speciellt under avslutningsmanövrar", och att "sexuella referenser görs under mellansekvenser".
 
Det verkar som att publiken inte får nog av mordiska clowner som utför knasiga, sjuka mord. Du kan streama "Killer Klowns From Outer Space" på Prime Video.
 
| 23 oktober 2024 19:30 |