Film

Skribent

MovieZine

6 september 2024 | 12:50

Nya svenska skräckfilmen får bottenbetyg av kritiker: "Plågsamt pubertal"

De kom, de såg, de sågade. Kritikerna är inte imponerade av mängden äkta skräck i "Äkta skräck".
Äkta skräck? Njae… snarare en liten gäspning, när kritikerna tycker till om den nya svenska rysaren som idag går upp på bio över hela landet.
 
I filmen kommer titeln ”Äkta skräck” från det Youtube-program som drivs av två tjejkompisar, Linn och Nour. De gör utmaningar som att övernatta i spökhus och liknande, och nappar snabbt på tipset om en hemsökt by i Norrland där kvinnor brändes på bål på 1600-talet. Nu ska det livesändas för fullt när de intervjuar präster och gräver i gamla arkiv.
 
Ännu en svensk influencer-skräckis efter ”Feed” och ”Canceled”, alltså. Men tro det eller ej, Jocke Lundell har inte varit inblandad.
 
Regissören Daniel di Grado (”Alena”) och manusförfattaren Ida Kjellin (”Min pappa Marianne”) kan uppenbarligen den här genren rätt väl, och har inte minst sneglat på amerikanska succéer som ”The Blair Witch Project” och ”Paranormal Activity” som inspiration. Men resultatet ”går vilse i skogen” enligt dagens recensioner i media.
 

Found footage-formatet prövar tålamodet

 
”Visst är det spännande med en skräckfilm som tar avstamp i den vidrigaste häxprocessen i Sveriges historia. Men det blir aldrig särskilt isande när det sker i ett filmformat som ofta prövar ens tålamod", skriver Aftonbladet och bjussar på 2 plus.
 
DN:s recensent erkänner sig förvirrad av alla skakiga kamerabilder: "Efter en imponerande start spårar filmen ur (...) När för stor del av sinnet är upptagen med att bestämma vad som är upp och ner, får skräcken snällt vänta nere i reptilhjärnan."
 
"Oväntat nyanserad svensk skräckis" är rubriken på en mer positiv recension från Sydsvenskan med betyg 3 av 5.
 

Flera kritiker delar ut bottenbetyg

 
"Sociala medier och gamla häxhistorier i en tam blandning... Det bränner aldrig till" tycker SR och ger en 1:a i betyg.
 
Fler har delat ut bottenbetyg, som GP: "Det blir tyvärr ändå inte mer än ett tunt plagiat av klassikern ”The Blair Witch Project” – dessutom med en dialog från helvetet." Och Filmtopp berättar att "detta kan tänkas roa den yngre skräckpubliken, men vi äldre och mer härdade lär inte finna mycket nöje i denna film som misslyckas med att skrämma på djupet."
 

Småcharmigt men pubertalt

 
Här på MovieZine var Katarina Emgård först ut med en recension av "Äkta skräck", direkt efter smygpremiären på Way Out West i augusti. Betyget landade på 2 av 5 till en "småcharmig men pubertal" tonårs-thriller.
 
"Att den inte åker på en totalsågning är ändå manusförfattaren Ida Kjellins förtjänst, som trots att stora delar av konceptet känns plagierat, tagit sig an ett stycke spännande svensk historia och omsatt den till långfilmsmanus. Dessutom med en ärbar twist. Även om vägen dit är kantad av tonårstjut, trendiga slangord och hjärtemojis."
 
Se trailern nedan:
 
| 6 september 2024 12:50 |