Krönika

Skribent

Patrik Linderholm

1 augusti 2015 | 08:00

Krönika: Låt inte Swefilmer dö martyrdöden

Därför är Swefilmers nedstängning ett välbehövligt steg i rätt riktning för streamingbranschen.
Igår stängde den svenska piratstreamingsajten Swefilmer ner efter mer än fyra år online. När nyheten nådde allmänheten i tisdags – där en av administratörerna bakom sidan meddelade att de fått besök av farbror polis och inte längre hade möjlighet att styra skeppet vidare – var kommentarerna och reaktionerna många. Frustration och sorg regnade från hängivna användare av tjänsten som nu undrade hur i hela friden de skulle överleva när deras källa för illegalt streamad film var tillstrypt. 

Ja, kanske är det dags att växa upp och inse att saker och ting inte är gratis här i världen. Alla de filmer och tv-serier som ni älskar att konsumera via sajter som dessa gör inget annat än missgynnas av ert beteende. Branschen skadas på alla möjliga håll, men framför allt är det möjligheten att faktiskt få en bra legal tjänst att fungera som stryker på foten.

Och visst, svenska video on demand-tjänster må vara kostsamt i dagsläget, och utbudet må variera mellan de olika vilket gör att det är svårt att knyta sig till en tjänst för att ta del av allt en vill ha. Men hur tror ni branschen påverkas av att illegala sajter som Swefilmer lever och frodas? För ungefär ett år sedan var streamingsajten Headweb – som sitter på Sveriges största bibliotek av streamad film (ca 8000 titlar) – nära konkurs och köptes efter rekonstruktion upp av konkurrenten film2home för att starta den gemensamma tjänsten Plejmo. Blott ett halvår efter uppköpet – en ynka dag innan Swefilmers meddelade nedläggning – hamnade även Plejmo i rekonstruktion. Den svenska video on demand-världen går således bara sämre och sämre.

Med bakgrund i streamingvärlden kan jag själv vittna om att det de facto är sajter som Swefilmer som gör att de legala tjänsterna sinar. Filmbolagen vill inte satsa på video on demand då det inte är en lönsam verksamhet, och det som väl finns ute att streamas får dyrare priser än de bör ha. Det är en ond cirkel där konsumenten inte får det de vill ha och vänder sig till lukrativa alternativ, som i sin tur missgynnar och haltar utvecklingen av den tjänst de egentligen vill ha. Men med spiken satt i kistan för Swefilmer är vi definitivt ett steg i rätt riktning. Stryper vi tillgången för pirattjänsterna kommer intresset öka för de legala alternativen och så småningom kommer även filmbolagen ge efter. 

För onlinestreaming är otvivelaktigt det smidigaste sättet att konsumera film idag – det visar Swefilmer, all sin lukrativitet åsidosatt, att så är fallet. I ett uttalande till sajten 99mac konstaterar Plejmos VD Ulrika Lindwall samma sak; "Swefilmer har visat att det finns en stor efterfrågan hos konsumenter för nytt streamat material. Nu gäller det för filmbranschen att tillsammans med legala digitala aktörer tillgodose konsumentens behov genom att skapa förutsättningar för detta. Gör vi det inte legalt kommer någon annan förmodligen att göra det illegalt."

Att måla upp personerna bakom Swefilmer som en modern Robin Hood, som tvingas ta folkets kamp mot de stora filmbolagen, är således bara en stjälpande åsikt. Branschen tar skada och det leder bara till att öka klyftan mellan konsument och producent. Att alla får sin del av kakan är en princip som hela vårt samhälle vilar på. Så snälla – sluta gråt över den spillda mjölken ni så girigt sörplat i er under åren. Den var aldrig er till att börja med.

För mer information om hur piratvärlden skadar filmindustrin - läs independentfilmaren Filip Tegstedts krönika om myterna i filmbranschen.

Vad tycker du om att Swefilmer går i graven? Är det ett steg i rätt riktning eller är det meningslöst att lägga tid och pengar på att få fast piraterna?
| 1 augusti 2015 08:00 |