Marvel utannonserade häromveckan hela nio individuella produktioner som får premiär 2025. Jag står fast vid att detta riskerar bli både studions och superhjältens död.
Under 2010-talet såg vi en genomgående trend i Hollywood, nämligen universumskapandet. Alla filmer skulle vara länkade till varandra på ett eller annat sätt. Filmerna ledde sedermera upp till en bombastisk final där karaktärer från de föregående, separata filmerna nu fick mötas och göra upp. Denna trend kan vi skylla Marvel för som efter sin otroligt framgångsrika första fas i deras MCU, som kulminerade med första ”Avengers” från 2012, visade hela Hollywood var skåpet skulle stå.
Den stora framgångssagan kulminerade med ”Avengers: Endgame” 2019 och många som följer Marvel vet nog hur det har gått sedan dess. Det är ingen hemlighet att franchisen varit på dekis ett tag nu. Kritikerna, undertecknad inkluderad, skyller på kvantitet över kvalitet.
Var "Avengers: Endgame" sista gången då MCU kändes relevant?
Disney+ och hur superhjältar blev content
Under 2019 lanserades nämligen Disney+ och det enorma företaget behövde content till sin nya streamingtjänst för att locka prenumeranter. Svaret blev att producera och lansera femtioelva serier om året utöver de filmer de släppte på bio.
Resultatet av detta blev att marknaden för superhjältar blev kraftigt mättad. Marvel som var vana vid att ofta se sina produktioner bli succéer, både intäktsmässigt och kritikermässigt, såg nu hur den ena produktionen efter den andra antingen floppade eller sågades hårt. Högsta hönset hos Disney, Bob Iger, insåg misstaget man gjort och för cirka ett år sedan gick man ut med att man skulle trycka på bromsen lite. Nu skulle man släppa max en serie och två filmer per år.
Men skam den som ger sig!
Nyligen mättes vi av nyheten att Marvel kommer släppa hela sex tv-serier nästa år. Detta utöver de tre filmer som vi även får på bio. 2025 kommer alltså bli det mest späckade året någonsin för Marvel. Min spontana tanke är bara; vad fan håller ni på med?!
Det här jävla skeppet tar redan in enorma mängder vatten och ni tänker borra fler hål i skrovet? Maken till kapitalistisk girighet får man leta efter. Detta i samma veva som Disney fortsätter höja sina priser för sin redan överprisade streamingtjänst.
2025 kan bli dödsstöten för Marvel
Marvels "Ironheart", en tv-serie som absolut ingen bryr sig om.
Själv trodde jag att de hade lärt sig något förra året, men uppenbarligen var så inte fallet. Med detta kommer vi fortsätta få mellanmjölkiga och eller rent usla produktioner, med kass story och ännu kassare effekter. De stackars överarbetande effektanimatörerna som jobbar med de visuella effekterna kommer inte få tillräckligt med tid på sig för att leverera ett trovärdigt resultat. Något som varit en konsekvens tidigare av deras nuvarande affärsstrategi.
Tittar vi även på vilka dessa sex serier är så känns det bara som en stor gäspning, utöver ”Daredevil: Born Again” så klart.
Men ”Wonder Man” och ”Ironheart”? Vem fan bryr sig helt ärligt? Det är alldeles för obskyra karaktärer. Och visst det stämmer att ”Guardians of The Galaxy” en gång var helt okända för gemene man innan de blev mainstream efter första filmens succé 2014. Men låt oss då minnas att detta var under Marvels glansdagar, under en tid som alla gick och såg precis vad fan som helst.
Att spotta ur sig hela nio produktioner under en tid när man inte riktigt står i rampljuset längre känns lika smart som att pissa i motvind. Särskilt när denna taktik är just den som orsakat att man inte står i sagda rampljus.
Detta kommer inte göra annat än att fortsätta att urholka den redan döende superhjältegenren på film och tv och Disney riskerar sen att inte få den där saftiga avkastningen de hoppas på för kommande ”Avengers: Doomsday” och ”Secret Wars”. Två svindyra produktioner som också luktar desperation på lång väg. Detta då man plockade in Russo-bröderna och en överbetald Robert Downey Jr igen.
Risken finns alltså att Marvel är dött och begravet till 2027 när den sista av dessa två filmer ska rulla ut. Det riskerar att bli priset för Disneys girighet. Deras förlust, inte vår. Detta med tanke på att Marvel inte längre är vad det en gång var.
Hur tycker du Marvel står sig idag? Kommentera gärna.