Serie

Skribent

Oskar Möller

20 juli 2024 | 15:00

Krönika: Shannen Doherty  - rebellen som Hollywood älskade att hata

Shannen Doherty lämnade sin publik alldeles för tidigt när hon tragiskt gick bort häromveckan. Men trots mängden av hyllande artiklar som följde fick hon löpa gatlopp i pressen medan hon ännu levde.
Vad är det första du tänker på när du hör namnet Shannen Doherty? En femtioårig kvinna som fortsätter jobba med ett leende trots sin dödliga cancer? Eller en bortskämd ung diva med trotsig blick? Chansen är att det är det senare. 
 
Häromveckan gick den för evigt minnesvärda 53-åriga ”Heathers”-skådisen ur tiden- bortrövad av cancer som spred sig till hjärnan och inte längre gick att behandla. Född i Memphis 1971 började Doherty sin skådisbana redan som 11-åring när hon knep rollen som Jenny i populära ”Lilla huset på prärien”.
 
Vän eller fiende? I populära "Förhäxad" var Shannen båda delarna under inspelningen
 
”Beverly Hills, 90210”, ”Heathers”, ”Förhäxad”. Är du född på 70 eller 80-talen vet du garanterat vem hon var. Nittiotalets it-girl som levde livet som en rockstjärna. En äkta diva som gjorde motspelares liv "till ett helvete" och var "omöjlig att ha att göra med".
 
Det är ett rykte som har jagat henne genom decennier. Bilden motsägs av andra i branschen som vittnar om arbetsmoral och professionalism.
 
Berömmelsen växte exponentiellt när hon nitton år gammal blev känd över världen som Brenda Walsh i ”Beverly Hills”.  Där gick hon från helylle och rosenkindad till megabitchen ”alla älskade att hata” inom loppet av några få säsonger. Samma rykte omgärdade henne under de tre åren hon spelade Prue Halliwell i "Förhäxad".
 
På många sätt blev just "Beverly Hills" Brenda det tidiga 90-talets ikoniska bad-girl på tv. Doherty fann dock snart att medierna mer än gärna vill se den dynamiken återspeglas i verkligheten.
 
Det dröjde inte länge innan rykten omgärdade den unga stjärnan – att hon och seriens rival Kelly (Jennie Garth) var som hund och katt bakom kulisserna är välkänt. En gång blev det rentav så fysiskt dem emellan att kollegan Brian Austin Green fick hålla isär de två rivalerna.
 
"Beverly Hills, 90210" och rollen som Brenda Walsh blev Dohertys stora genombrott
 
Det är  alltså ett faktum att Doherty inte var Guds bästa barn då – men inte alla i Hollywood vinner charmtävlingar i verkliga livet. Det är sant att det inte fanns någon kärlek mellan henne och Jennie Garth och att osämjan med Alyssa Milano ledde till att Doherty fick lämna ”Förhäxad” efter seriens tredje säsong.
 
Men det är också ett faktum att hon efter att karriären dalat (bland annat efter att Kevin Smith-regisserade "Mallrats" floppade) arbetade långa skift och hälsade i timtals på fans på mässor medan hon genomgick en plågsam behandling mot sin cancer.
 
Mångåriga vänner som Sarah Michelle Gellar och Holly Marie Combs har stått Dohertys nära i årtionden. Det beror inte på att hon bara klickade med kvinnor med dubbla efternamn. Även Beverly Hills-kollegan Luke Perry var en omvittnat nära vän – innan sin likaledes för tidiga död 2019.
 
Doherty gjorde knappast mer än så många manliga stjärnor fått göra före henne. Levde lite rövare, slogs lite på klubbar och divade sig. Russel Crowe hade så rejäla problem med sitt humör att ”South Park” gjorde en parodi på hur mycket han älskade att slåss.
 
2009 var året då Christian Bale fick ett utbrott av episka proportioner som spreds som löpeld– två år senare mottog han sitt livs första Oscar och fortsatte casha in på Nolans tredje Batman.
 
Och när vi ändå är inne på Oscars – våren 2022 gav megastjärnan Will Smith komikern Chris Rock en rejäl örfil mitt under en prisutdelning inför en chockad (och möjligen hemligt förtjust) Hollywoodelit. Två år senare har han på gång inte mindre än sex välbetalda projekt där han står framför kameran. Att bli bannad från själva galan känns aningen som en petitess i sammanhanget.
 
Försök titta mig i ögonen och säga att tunga namn som Nicole Kidman eller Cate Blanchett hade kunnat örfila Chris Rock (eller Tina Fey) på scen och få göra välbetalda roller på löpande band.
 
Pressen älskade tanken på att Shannen var sin rollfigur i "Heathers"
 
I värsta fall hade de fått gömma sig på en avlägsen herrgård som Enya med sina dussintalet katter.  I bästa fall hade de tvingats in på en (fiktiv) avvänjningsklinik för ”drogproblem” och fått minst ett års fullständig timeout innan karriären gick igång igen.
 
Shannen Doherty var aldrig värre än flera av sina manliga kollegor – pressen formligen älskade att få henne att löpa gatlopp om och om igen. Få henne att bli rollfiguren i ”Heathers” – den kalla bitchen som det är okej att hata.

Det är 2024 nu men tro inte att spelreglerna i drömfabriken ännu är på lika villkor.
 
 
Vad tänker du på när du hör namnet Shannen Doherty?
| 20 juli 2024 15:00 |