Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 juli 2024 | 05:00

Kvällens TV-tips: 1988 års bästa film med två stjärnor i toppform - men kunde sett mycket annorlunda ut

Den framgångsrika och hyllade filmen hade flera andra påtänkta regissörer och skådespelare innan de landade på stjärnduon. Se dem på TV ikväll.
Det är svårt att tänka sig någon annan i rollsen som autistiske Raymond i ”Rain Man” (1988) än Dustin Hoffman. Men såväl innan som under produktionen höll det på att se annorlunda ut, även bakom kameran.
 
Bland de påtänkta skådespelarna var bland annat riktiga bröderna Dennis och Randy Quaid samt Mickey Rourke. Jack Nicholson, Robert De Niro och Mel Gibson tackade alla nej till rollen som Raymond. Hoffman var ursprungligen tänkt att spela Tom Cruises roll med Bill Murray som Raymond.
 
Hoffman tog som vanligt rollen på stort allvar och gjorde gott om research. Det var även hans idé att Raymond skulle vara autistisk istället för mentalt handikappad, vilket bidrog till att dåvarande regissören Martin Brest övergav projektet. Även Sydney Pollack var aktuell att regissera, och Steven Spielberg var involverad i fem månader innan han valde att göra ”Indiana Jones och det sista korståget” (något han senare ångrade).
 
Men under inspelningen blev Hoffman osäker på både filmens potential men även sin egen prestation. Han ville desperat överge projektet och sade till regissören Barry Levinson att hitta någon annan då han ansåg det vara hans värsta insats någonsin.
 
Lyckligtvis stannade han och gjorde en av sina bästa rollprestationer, som resulterade i hans andra Oscar. Men Cruise är minst lika bra som hans egoistiska, sedan länge förlorade bror som kidnappar Raymond för att få ut sitt arv - men finner sig snart känslomässigt investerad i brodern.
 
Filmen var inledningsvis ingen större framgång på bio men drog så småningom in tillräckligt för att bli årets mest inkomstbringande med intäkter på över 354 miljoner dollar (på en 25 miljoners budget. Den hyllades av kritiker och vann även Oscars för Bästa film, regi och originalmanus.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Rain Man”:
Ikväll på TV4 23.05
Lördag 20 juli på TV12 22.00
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 19 juli 2024 05:00 |