Film

Skribent

Alexander Svensson

14 september 2024 | 06:00

TV-tips: Russell Crowe briljerar i gripande drama om mental ohälsa

Men vad är egentligen sant i "A Beautiful Mind"?
Russell Crowe har en fantastisk filmografi, men en av de skarpaste titlarna på CVt får ändå sägas vara Ron Howards “A Beautiful Mind” från 2003. I filmen spelar Crowe den briljante matematikern John Nash, vars ljusa framtid slår slint när han inser att han lider av shizofreni och ser och hör personer som inte existerar.
 
“A Beautiful Mind” är en vacker och gripande skildring av en människa som lider av en psykolgisk åkomma. Crowe är briljant i huvudrollen, och minst lika briljant är Jennifer Connelly i rollen som hans hustru Alicia, en roll hon belönades med en Oscar för. Även Paul Bettany förtjänar att nämnas som en skådespelare som verkligen höjer filmen.
 
 
Det främsta skälet till att “A Beautiful Mind” lyckas så väl kan dock vara hur briljant uppbyggd den är. Vi får tillsammans med John Nash lära känna och bry oss om karaktärer som vi sedan inser inte existerar på riktigt. Att göra schizofrenin till en twist i filmen hjälper oss att förstå hur fruktansvärt det känns för Nash att tvingas inse att människor han älskar inte ens existerar. Samtidigt känns det aldrig billigt, utan som något som görs med respekt och hjärta.
 
“A Beautiful Mind” är baserad på en verklig historia: John Nash fanns på riktigt. Filmskaparna har dock tagit sig rejäla friheter med hans livsberättelse, varav den främsta kanske är att den verklige John Nash aldrig såg i syne, utan hade en schizofreni som var begränsad till att höra saker som inte fanns. Att han ser ett flertal personer som inte finns på riktigt är alltså inte verkligt, utan påhittat för filmen.
 
“A Beautiful Mind” visas ikväll klockan 22:00 på TV8. Den finns också att hyra eller köpa hos bland andra Viaplay och SF Anytime.
 
| 14 september 2024 06:00 |