Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 augusti 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Är Jim Carreys komedi från 1996 hans mest underskattade?

Efter succéåret 1994 var Jim Carrey redo för nya, galna roller. Men den här svarta thrillerkomedin blev - oförtjänt - inte lika populär som hans andra filmer.
Jim Carrey blev hela världens roligaste filmkomiker när han 1994 gjorde både ”Den galopperande detektiven”, ”The Mask” och ”Dum & dummare”. Därefter var han redo för att fortsätta roa världen med olika, galna roller.
 
En av dem var titelkaraktären i Ben Stillers andra långfilm som regissör, ”The Cable Guy” (1996). Här spelar han en psykotisk kabelinstallatör som blir besatt av vänskapen med en av sina kunder (Matthew Broderick), och snart gör dennes liv till ett helvete.
 
Judd Apatow är en av producenterna (och erbjöds även att regissera) och i andra roller ser vi Apatows blivande fru Leslie Mann, Stillers gamla parhäst Jack Black, framlidne veteranen George Segal och Diane Baker. I gästroller ser vi Stiller själv, Eric Roberts, Janeane Garofalo, Andy Dick och Owen Wilson.
 
Det är en thrillerkomedi av det svartare slaget som inte riktigt gick hem hos Carreys vanliga fans eller kritikerna. Den tjänade dock in över 102 miljoner dollar på en 47 miljoners budget, varav rekordstora summan 20 miljoner gick till Carrey.
 
Det är dock en underskattad kultrulle med Carrey i högform som en mer skruvad variant på 1990-talets skurkar av typen ”Cape Fear” och ”Handen som gungar vaggan”. Dessutom är Broderick utmärkt som alltid och här finns gott om minnesvärda, dråpliga scener som en våldsam strid på en restaurang med medeltidstema.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Cable Guy”:
Ikväll på TV6 23.20
Streama på Netflix
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 1 augusti 2024 06:00 |