Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 augusti 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Äventyret från 1995 blev en av Robin Williams största succéer

Robin Williams i ett äventyr fullt av spännande - och farliga - djungeldjur. Självklart strömmade publiken. Se biosuccén på TV ikväll.
Robin Williams var tveklöst en av våra bästa och roligaste skådespelare. Han både roade och berörde oss med sina insatser i "Good Morning, Vietnam”, ”Döda poeters sällskap”, ”Mrs. Doubtfire” och inte minst ”Will Hunting” som gav honom en Oscar.
 
En av hans mest framgångsrika filmer var dock äventyret ”Jumanji” från 1995 där han fick dela den vita duken med en rad specialeffekter. Handlingen kretsar kring titelspelet vars mystiska krafter fångar Alan (Williams) som barn och endast kan befria honom om det avslutas.
 
Filmen är regisserad av Joe Johnston (”Älskling jag krympte barnen”) vars bakgrund med specialeffekter går tillbaka till när han vann en Oscar för ”Jakten på den försvunna skatten”. I andra roller ser vi Kirsten Dunst, David Alan Grier, Bonnie Hunt, Jonathan Hyde, Bebe Neuwirth och Patricia Clarkson.
 
Filmen blev visserligen ingen hit hos kritikerna men drog in över 262 miljoner dollar (på en 65 miljoners budget). Den blev därmed årets tionde mest inkomstbringande film och den sjätte största i Williams CV (efter ”Natt på museet”-filmerna, ”Mrs. Doubtfire” och ”Hook”).
 
Det är en film som kritiserats för att vara för otäck för barn och för barnslig för vuxna. Men det är en fartfylld, kul film som erbjuder underhållning inte minst i den outtröttlige Williams medryckande energi.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Jumanji”:
Ikväll på TV6 18.45
Lördag 17 augusti på TV6 01.45
Streama på Prime Video
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 11 augusti 2024 06:00 |