Film

Skribent

Alexander Svensson

16 augusti 2024 | 05:00

På tv ikväll: Denis Villeneuve förlorade 80 miljoner dollar med superhajpad sci-fi-flopp

Ingen begrep hur "Blade Runner 2049" kunde floppa, utom möjligen Ridley Scott.
Innan Denis Villeneuve begav sig ut i öknen med Timothée Chalamet i “Dune” så gjorde han en annan stor sci-fi-film: “Blade Runner 2049”, uppföljaren till klassikern “Blade Runner” från 1982. “2049” utspelar sig trettio år efter originalet, och följer Blade Runner-agenten K som upptäcker att en av de androidlika replikanterna har förmågan att föröka sig, vilket skulle innebära att de är mer mänskliga än tänkt.
 
Ryan Gosling axlar huvudrollen som K, och han gör det med bravur, och är i lika delar cool och sårbar. Harrison Ford gör en efterlängtad comeback som Rick Deckard, hjälten (?) från den ursprungliga “Blade Runner”. I skurkrollen ser vi en (relativt) nedtonad Jared Leto. Hans karaktär Niander Wallace är blind, vilket den method-fanatiske Leto självklart kände sig tvungen att gestalta genom att bära kontaktlinser som gjorde honom temporärt blind under inspelningen.
 
 
Trots att “Blade Runner 2049” var en uppföljare som fans väntat på i hela 35 år, och hade all den hajp som följer från det så blev den en bioflopp. De globala intäkterna stannade på 267.5 miljoner dollar, och förlusten beräknas ha blivit uppemot 80 miljoner dollar. Detta trots såväl ovan nämnda hajp som strålande recensioner. Alla var överraskade, så även Denis Villeneuve, som sade såhär till The Gazette:
 
- Det är ett mysterium. Alla index och marknadsverktyg de använde förutsåg att det skulle bli en framgång. Filmen var hyllad av kritiker. Så alla förväntade sig att den första filmens resultat skulle imponera, och de var chockade. De förstår fortfarande inte.
 
Ridley Scott, som regisserade den första "Blade Runner", och ursprungligen var tänkt att stå bakom kameran även på "2049" var i vanlig ordning frispråkig och lanserade sin teori om floppen i en intervju med Al Arabiya:
 
 
- Den är långsam. Lång. För lång. Jag hade kapat en halvtimme.
 
För det första kan man tycka att det är något magstarkt av Ridley Scott av alla människor att kritisera en film för att vara "för lång". Huruvida han sedan hade rätt lär vi aldrig få veta, men man kan fråga sig vilken halvtimme han velat klippa bort, för filmen är alldeles utmärkt som den är. “Blade Runner 2049” är snygg, spännande, välspelad, och med ett djup och någonting att säga. En riktigt bra sci-fi-rulle helt enkelt.
 
Var du en av dem som svek “Blade Runner 2049” på biograferna, eller är du ett fan och sugen på en omtitt? Oavsett vilket så kan du se den ikväll klockan 21:00 på TV6. Den finns också att streama på Netflix.
 
| 16 augusti 2024 05:00 |