Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 juni 2024 | 07:00

Kvällens tv-tips: Kjell Bergqvist gör sin bästa roll i charmig sommarkomedi

En av våra mest etablerade skådespelare, Kjell Bergqvist, är suverän i rollen som gav honom en guldbagge. Se komedin på TV ikväll.
Få svenska skådespelare är så etablerade och välkända som Kjell Bergqvist. Efter roller i ”Den demokratiske terroristen”, ”Vinterviken” och inte minst som Kollberg i 1990-talets Martin Beck-filmer så var det slutligen en charmig komedi som gav honom hans första Guldbagge.
 
I ”Den bästa sommaren” (2000) spelar han en grinig, sträng begravningsentreprenör på landsbygden. En sommar tar han emot två storstadsbarn, Mårten (Anastasios Soulis) och Annika (Rebecca Scheja) trots att hans erfarenhet av sommarbarn inte är den bästa. Men med tiden blir får trion en allt bättre relation, speciellt när de lär känna en ensam lärarinna (Cecilia Nilsson).
 
Filmen är regisserad av Ulf Malmros, som samarbetat med Bergqvist i en rad projekt, från långfilmsdebuten ”Ha ett underbart liv” till ”Bröllopsfotografen” (som gav Bergqvist hans andra Guldbagge). I en biroll ser vi legenden Brasse Brännström medan både Scheja och filmdebuterande Solis numera har vuxna karriärer, den förstnämnda bland annat som ena halvan i duon Rebecca & Fiona.
 
Det är en finstämd liten sommarkomedi där Bergqvist får briljera med fint stöd av inte minst Nilsson och Brännström. "Det finns gott om charm, hjärta, värme och subtil humor men även tänkvärda moment om ensamhet, kärlek, utanförskap och döden" skrev jag i min recension från 2014.
 
Se en av de bästa scenerna nedan:
 
 
Här kan du se ”Den bästa sommaren”:
Streama på SVT Play
Streama på Netflix
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 8 juni 2024 07:00 |