Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2024 | 08:50

Kvällens tv-tips: Den enda Joker-filmen du behöver

Joaquin Phoenix i all ära, men inget slår Heath Ledgers ikoniska prestation som Gothams clown.
"Joker: Folie à deux" rullar nu på biograferna, men av de blandade recensionerna att döma når filmen inte upp till ettans mästerliga nivåer.
 
Då stannar vi hellre hemma och bänkar oss framför "The Dark Knight" som visas i repris på tv ikväll.
 
Christopher Nolans Batman-trilogi inledde starkt med "Batman Begins" år 2005, där Christian Bale fick härja runt och skrämma skurkar med sin hesa röst. När det var dags för uppföljaren ändrade regissören titel så att även "The Dark Knight" kunde stå på egna ben. Och han gav Batman en värdig motståndare i Joker, denna klassiska DC-skurk som gillar dåliga skämt och att skapa kaos.
 
Heath Ledger gör en helt oförglömlig insats, något som ingen kunde tro på förhand - han var mest känd som en snygging eller bad boy från diverse tonårskomedier. Och karaktären är både välskriven och oförutsägbar, vilket vi kan tacka Jonathan Nolan och David S. Goyer för. Hans lek med Batman, hans skarpa intellekt och hans bottenlösa galenskap gör att den här filmen aldrig blir tråkig, oavsett hur många gånger man ser om den.
 
Kort sagt, den perfekta filmskurken. 
 
Det blev en välförtjänt postum Oscar till Ledger för Bästa manliga biroll. Tyvärr levde inte han tillräckligt länge för att se vilket enormt avtryck hans Joker-tolkning haft på populärkulturen. Idag ses hans prestation som en av 2000-talets allra finaste stunder på bioduken.
 
Här kan du se "The Dark Knight":
 
● Ikväll 22:00 på Kanal 5
● Repris måndag 22:00 på Kanal 9
● Streama på Viaplay eller Max
 
Se några av de bästa Joker-scenerna nedan.
 
| 4 oktober 2024 08:50 |