Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 augusti 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Galen festkväll med high school-bästisar i 2019 års roligaste komedi

Det blir galet värre när två high school-kompisar ska festa sista dagen för examen i den här härliga komedin från 2019. Se den på TV ikväll.
I decennier har vi sett kåta, desperata tonårspojkar festa och ragga sista natten med gänget innan high school-examen. Därför var det en kul och annorlunda variation när Olivia Wilde regisserade komedin "Booksmart" (2019) om två bästa väninnor i samma situation.
 
Molly (Beanie Feldstein) och Amy (Kaitlyn Dever) har varit bästisar sedan barnsben men är långt ifrån de populära kidsen i skolan. När examen och de stora studentfesterna närmar sig bestämmer de sig för att ha en vild helkväll och göra allt galet de aldrig vågat förut.
 
I övriga roller har vi sevärda namn som Jessica Williams (”Fantastic Beasts”), Lisa Kudrow, Will Forte, Jason Sudeikis, Billie Lourd (”American Horror Story”) samt unga, stigande stjärnor som Skyler Gisondo (”Licorice Pizza”), Molly Gordon (”Animal Kingdom”), Noah Galvin (”The Good Doctor”) och Mason Gooding (”Scream”).
 
Filmen blev en välförtjänt framgång hos både publik och kritiker. Mycket tack vare de två charmiga huvudrollsinnehavarna, där speciellt Feldstein sticker ut för sin Golden Globe-nominerade insats. Men filmen är full av roliga, skruvade karaktärer och skådespelare och Lourd (dotter till Carrie Fisher) stjäl filmen som gängets knäppa festknarkare.
 
”Filmen har mycket hjärta och jag gillar som sagt hur den vänder på klichéerna så att man kan ha kul och vara smart samtidigt, samt tar hål på de arketyper vi förknippar med hur en gay person ”ser ut” skrev Annika Andersson i sin recension från 2019.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Booksmart”:
Ikväll på TV3 21.00
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 2 augusti 2024 06:00 |