Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 augusti 2024 | 16:00

7 svenska filmpremiärer att se fram emot i höst (och en du kan skippa)

Den svenska filmhösten bjuder på over-the-top-action, lesbisk kärlek, skogsskräck och superkrafter.
När såg du en bra svensk film senast? Kanske i våras? Tydligen stod svensk film för 25% av alla biobesök, mycket tack vare framgångarna för Filip och Fredriks dokumentär "Den sista resan". Och vi har mycket mer att se fram emot i höst.
 
Tidigare idag presenterades höstens svenska filmutbud under en fullpackad pressträff på Filmhuset i Stockholm.
 
Totalt är det 15 långfilmer och åtta dokumentärer som ska möta sin publik innan filmåret 2024 är över. Regissörer som Ella Lemhagen och Josephine Bornebusch laddar upp med rörande draman, och vi kommer även få se en bunt spännande debutanter ta plats både framför och bakom kameran.
 
Här är sju filmer jag personligen mest ser fram emot (fusk: jag har redan sett fina "Nova & Alice" men den slank med ändå som ett hett tips). Och för balansens skull avslutas listan med en riktigt dålig idé...
 

1. Äkta skräck (på bio 6 september)

 
 
Det är med viss reservation jag placerar "Äkta skräck" på den här listan. Mer skräck på svenska är absolut välkommet, men historiken talar emot genren - det blir oftare skrämmande dåligt än otäckt bra. Nu ger sig regissören Daniel di Grado ("Alena") in i found footage-genren med en historia om två unga YouTubers på häxjakt i mörka skogar. Vi håller tummarna för att de lyckas hitta något riktigt ruggigt där.
 

2. Nova & Alice (på bio 13 september)

 
 
Svenska hbtq-historier är vi inte bortskämda med, speciellt inte paketerade som en bred film för en stor publik. "Nova & Alice" följer två omaka sångerskor på en sommarturné där de först delar scen och snart också säng. Duon Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund tacklar starka och komplicerade känslor med bravur, och lika fint sjunger de alla fantastiska nyskrivna låtar på soundtracket. Är detta årets "Kyss mig"?
 

3. Guy Manley - A Real Movie (på bio 13 september)

 
 
"Kung Fury" och Crazy Pictures banade vägen för en ny generation av tokiga och ambitiösa filmare. Nu kommer en actionkomedi som blinkar åt Hollywoodrullar men är gjord av bråkdel av budgeten - dessutom av fyra killar från Västerås. Här utlovas en äkta agentrulle där världens framtid står på spel.
 

4. Så länge hjärtat slår (på bio 27 september)

 
Large 7ea15998be497d7dabdd07892418e223 hjartat
 
Alltid pålitliga Ella Lemhagen är tillbaka bakom kameran. Tillsammans med Bianca Kronlöf kikar de in på ett vårdhem mitt under corona-pandemin, där en visselblåsare är redo att avslöja hur gamla människor dör utan rätt resurser. En verklig historia som utspelas nästan som en thriller, iallafall om man ska tro den intensiva trailern.
 

5. Den svenska torpeden (på bio 15 november)

 
Large 7ea15998be497d7dabdd07892418e223 svenska torpeden
 
Nämen är det dags för en svensk remake av "Young Woman and the Sea"? Tro det eller ej, men det finns fler simmande kvinnor med stora drömmar i historieböckerna än Trudy Ederle och Diana Nyad - det är bara en ren slump att alla får en biopic inom loppet av ett år. I "Den svenska torpeden" spelar Josefin Neldén rollen som Sally Bauer, som blev historisk år 1939 när hon simmade över Engelska kanalen. En möjlig Guldbaggefavorit i regi av Frida Kempff ("Knackningar").
 

6. Släpp taget (på Netflix i höst)

 
 
Netflix har två svenska filmer på väg i höst. Än så länge har dock actionkomedin "Strul" inte imponerat på mig. Jag lyfter hellre fram Josephine Bornebuschs nya familjedrama, som sägs vara inspirerat av egna erfarenheter. Här möter vi Stella som försöker behålla kontrollen och lugnet, trots två stökiga barn och en frånvarande make. Bornebusch har både skrivit manus, regisserat och spelar huvudrollen.
 

7. Super-Charlie (på bio 25 december)

 
Large 7ea15998be497d7dabdd07892418e223 super charlie
 
Hon skriver inte bara om mord i Fjällbacka. Camilla Läckberg har också skapat Super-Charlie, en bebis med superkrafter, som nu blir hjälten i en egen animerad film. Jon Holmberg (även aktuell med sin "Strul"-remake på Netflix i höst) regisserar julens stora barnfilm som ser ut att kunna utmana Pixar med snygga animationer och en fartfylld berättelse.
 

Nej tack: Jönssonligan kommer tillbaka (på bio 6 december)

 
 
Ja, det är urtrist och förutsägbart att som filmskribent såga en "Jönssonligan"-rulle på förhand. Lika trist som att SF Studios nu försöker skaka liv i denna franchise för tredje(!) gången på bara tio år. Återigen med nya skådespelare - varför ska publiken bry sig när man markerar att senaste två reboots var misslyckanden? Men det är min åsikt och jag har haft fel förr. Med Robert Gustafsson i täten som Sickan kan det lika gärna bli vinterns publikdragare.
 

Fler svenska biopremiärer innan årets slut:

 
● Bröderna Andersson (dokumentär) - 23 augusti
● Bye Bye Boredom (drama) - 9 september
● Det kunde varit vi (dokumentär) - 11 oktober
● Lilla spöket Laban (animerat) - 11 oktober
● Virgo (skräck) - 18 oktober
● LasseMajas detektivbyrå - maskoten som försvann (familjefilm) - 18 oktober
● Strul (actionkomedi) - i höst på Netflix
| 21 augusti 2024 16:00 |