En tv-serie som har lagts ned två gånger innan sin sista säsong, som började på mainstream-kanalen Fox och som följer en polis och hennes annorlunda konslut när de löser mord tillsammans - ja, varför i helvete ska du ge "Lucifer" en chans? Särskilt när det finns så många andra fantastiska tv-serier som du fortfarande inte har hunnit se.
Det var en fråga jag länge ställde mig själv, innan en recension av någon av de tidigare säsongerna tvingade mig att ge serien en chans trots allt. Sedan dess har "Lucifer" varit ett glädjande och återkommande "guilty pleasure"... men utan att jag har känt mig det minsta skyldig över att ha gillat serien. Bra underhållning är bra underhållning, även om den kommer från djävulen själv.
Det finns nämligen en väldigt tydlig anledning till varför just den här serien har lyckats få tillräckligt många fans att visa sin kärlek till "Lucifer" - och räddat den från nedläggning två gånger om. Men efter att den sjätte och nu officiellt sista säsongen har släppts på Netflix, så tänker jag försöka använda mig av min "plattform" för att förhoppningsvis få fler som har sett ned på serien lite i skymundan - att ge djävulen en ärlig chans.
En mordutredare och djävulen?
När "Lucifer" började visa sin första säsong på Fox i januari 2016, så var det nog inte allt för många tittare som väntade sig att serien skulle bli en av Netflix tittarmässigt mest populära tv-serier några år senare. Kombon "polis-med-en-udda-konsult-som-löser-brott-tillsammans" finns det ju nämligen redan en och annan tv-serie som har försökt med... exempelvis Lucifer Morningstars egen favoritserie "Bones". Behövdes det verkligen en till?
Underskatta inte djävulens charm...
Lucifer Morningstar i "Lucifer" bygger på Neil Gaimans sidokaraktär ur serietidningarna "The Sandman", som för övrigt snart släpps som tv-serie hos Netflix, men har i den här versionen tagit "semester" från helvetet och öppnat upp en nattklubb i Los Angeles. Rimligt ändå? När utredningen av mordet på en av Lucifers mänskliga vänner gör att hans vägar korsas med mordutredaren Chloe Decker, kommer hans förmåga att få folk att avslöja sina innersta begär plötsligt extra väl till hands.
Men faktumet att djävulens charm inte verkar fungera på just Chloe, när den gör det på alla andra människor... får honom ändå att av ren nyfikenhet hänga kvar och fortsätta hjälpa utredaren att avslöja den ena mördaren efter den andra.
Vad är det då som får "Lucifer" att stå ut i mängden?
Till skillnad från många andra liknande tv-serier om underliga kombinationer av poliser och konsulter, så har skaparna bakom "Lucifer" lyckats utveckla sina karaktärer väldigt mycket sedan den första säsongen (särskilt efter de fem första avsnitten, så håll ut om du är lite osäker inledningsvis). Skådespelarna Tom Ellis och Lauren German, i huvudrollerna som Lucifer och Chloe, bör givetvis även lyftas fram för sina prestationer.
Handlingen i varje enskilt avsnitt levereras dessutom alltid med glimten i ögat. Där varje avsnitt har en tendens att gå från ren och skär underhållning, till ganska tuffa och känslomässiga teman - som av någon konstig anledning alltid tycks kännas välförtjänta.
Det finns dessutom något kittlande med produktioner som ger oss tittare någon form av inblick i hur "livet efter döden" faktiskt skulle kunna se ut. Under seriens gång får vi nämligen "se" hur både helvetet, himlen och den fria viljan egentligen hänger ihop.
Ett återkommande genidrag...
Lucifer går i terapi hos psykologen Dr. Linda Martin. Utöver förmågan att kunna locka fram människors innersta begär, så är en av djävulens "svagheter" att han inte kan ljuga. Redan från det första avsnittet berättar Lucifer för alla han möter, precis vem han är... men eftersom handlingen utspelar sig i Los Angeles så är det ingen som tror att han menar allvar. Det är givetvis bara metaforer.
Terapisessionerna med Linda ramar in varje avsnitts övergripande tema och låter Lucifer bearbeta sitt sätt att tänka, samtidigt som det får hela serien att utvecklas gång på gång. Särskilt under de senare säsongerna när några av sidokaraktärerna faktiskt förstår att Lucifer är den han säger sig vara.
Änglar och demoner... och andra goda vänner!
Amenadiel, Mazikeen, Dan Espinoza, Ella Lopez, Linda Martin och Trixie Espinoza. Det går givetvis inte att hänga allt på djävulen själv. En av Lucifers egna bröder, hans högra (demon)hand från helvetet och Chloe Deckers kollegor och familjemedlemmar letar sig givetvis även in i handlingen på olika sätt. Lyckligtvis får alla de större karaktärerna ta ordentligt med plats under seriens samtliga säsonger, med en utvecklingskurva som heter duga.
Djävulen sitter i detaljerna... och här blev det riktigt bra.
När det väl kommer till kritan, så är det ändå kemin mellan Lucifer och Chloe - eller Tom Ellis och Lauren German - som verkligen får allt att falla på plats. Den inledningsvis så omaka kombon är knappt 100 avsnitt senare bara helt självklar.
Utan att avslöja något specifikt kring den sjätte säsongen, så vill jag ändå försäkra dig som nu funderar på att ge serien en chans... att det här är en serie som faktiskt lyckas sätta landningen på slutet. Men med tanke på att det sista avsnittet i den sjätte säsongen trots allt är den tredje gången vi sett det "sista" avsnittet, så har man ju fått fler försök än vanligt när det kommer till avslutningen.
Läs också: Följ med bakom kulisserna på Netflix "The Sandman"
Har du hunnit ge "Lucifer" en chans ännu? Vad tycker du är hemligheten bakom seriens framgångar? Kommentera gärna nedan!