Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 augusti 2024 | 11:00

Inte ens manusförfattaren bakom "Borderlands" vill kännas vid filmen

Mystiken tätnar: "Joe Crombie" som skrev kalkonrullen verkar vara en pseudonym. Vem är hen?
Katastrofen som är "Borderlands" väcker många frågor i filmvärlden juat nu. Som till exempel: vem skrev manus till det här sömniga debaclet? Var det en grupp femåringar? AI? En utomjording?
 
En sak verkar säker: "Joe Crombie", som listas som manusförfattaren vid Eli Roths sida på IMDb, är en pseudonym.
 
Sajten World of Reel noterar att denne Crombie verkar helt okänd för filmvärlden. Namnet har några andra projekt bakom sig men ingen storfilm av samma kaliber.
 

Craig Mazin: "Det är inte jag"

 
Det har spekulerats i om kanske Craig Mazin gömmer sig bakom pseudonymen. Mazin, känd för hyllade tv serierna "Chernobyl" och "The Last of Us", var länge involverad i "Borderlands"-filmen. Men någonstans längs vägen hoppade han av och plockade bort sitt namn.
 
Craig Mazin lovar och svär att han inte är Crombie, enligt en tidigare intervju med Variety:
 
- Jag står inte listad som manusförfattare och har inget ägarskap över "Borderlands". Jag har sett rapporten om en pseudonym. Jag har inte använt någon pseudonym. Om namnet ifråga är en pseudonym, kan jag bara säga... den är inte min.
 

Fantasy-författare bakom pseudonymen?

 
Men sanningen är nog betydligt enklare, och något tråkigare, än sådana konspirationer. Tar man sig besväret att kolla närmare på Joe Crombie på IMDb (det gjorde jag) så har han även arbetat på tvserien "Love, Death & Robots" skapad av "Deadpool"-regissören Tim Miller.

Samme Miller som plockades in för att ersätta Eli Roth och rädda "Borderlands" med reshoots - hur mycket han regisserade i slutändan är oklart.
 
Crombie borde alltså vara ingen annan än brittiske fantasy-författaren Joe Abercrombie, känd för trilogin "Den första lagen" och en vän till Miller. Snart ska de filmatisera Abercrombies "Best Served Cold" med Rebecca Ferguson i huvudrollen.
| 16 augusti 2024 11:00 |