Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 oktober 2023 | 13:00

Martin Scorsese skrotade sin ursprungliga idé för "Killers of the Flower Moon" - då hoppade studion av

DiCaprio gick från hjälte till skurk, vilket ledde filmstudion till att hoppa av.
Martin Scorseses fans kan äntligen se fram emot en ny film från den legendariske regissören. Imorgon släpps "Killers of the Flower Moon" på svenska biodukar - ett ambitiöst westerndrama med Leonardo DiCaprio och Robert de Niro i rollistan.
 
För Scorsese ligger det sex års arbete bakom filmen som äntligen möter sin publik. När han tog sig an en adaption av David Granns roman "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" såg han först en helt annan film framför sig, skriver Variety.
 
Den ursprungliga idén var att följa FBI-agenterna som kom till Osage County för att utreda de brutala morden på ursprungsbefolkningen under 1920-talet. Och Leonardo DiCaprio skulle spela en av de goda.
 
 
Efter en stor omarbetning av manus fick studiocheferna på Paramount kalla fötter.
 
- Studion sade: "Vi gick med på den andra versionen, vi kan inte backa upp denna", säger Scorsese.
 
I en annan intervju har regissören berättat hur DiCaprio själv bad honom att "vända ut och in" på filmen. Det ledde till att Scorsese och manusförfattaren Eric Roth skrotade ett färdigt manus och började om.
 
- Efter två års arbete kom Leo till mig och frågade: "Vad är hjärtat i den här historien?" Jag hade haft möten och middagar med Osage-folket och tänkte att "där finns ju berättelsen". Den verkliga berättelsen kommer inte utifrån, det är inte FBI, utan inifrån Oklahoma.
 
 
Ändringarna ledde också till att DiCaprio gick från hjälte till skurk. Han spelar Ernest Burkhart som kommer hem till Oklahoma och blir övertalad att gifta sig med en rik Osage-kvinna. Det är nu storyn som sätter igång en våldsam händelsekedja i den tre timmar långa "Killers of the Flower Moon".
 
Apple kom in med 200 miljoner dollar och räddade filmen. Paramount kom tillbaka som en distributionspartner, och släpper filmen på bio - längre fram blir den exklusiv på streamingtjänsten Apple TV+.
 
 
| 19 oktober 2023 13:00 |