Streamingtips

Skribent

Martin Persson

11 oktober 2024 | 15:00

Nu på Viaplay: ”Obehagligt och mardrömslikt” – starkt drama med Julianne Moore och Natalie Portman

Det nervkittlande och tragiska dramat som visades på bio tidigare i år finns nu att streama. Nominerades till en Oscar.
”May December” var en av mina mest framemotsedda filmer under tidigt 2024.
 
Filmen är regisserad av Todd Haynes och visades upp vid Cannes filmfestival förra året. I huvudrollerna ser vi Julianne Moore och Natalie Portman med flera. Ingen dålig ensemble, minst sagt. Ämnet man tacklar är minst sagt kontroversiellt och lär lämna få oberörda.
 
En skådespelerska  (Portman) ska spela in sin nästa filmroll. För att komma närmare sin rollfigur träffar hon och umgås med Julianne Moores karaktär och hennes familj. Hon förförde i vuxen ålder en 13-årig pojke och fick barn med honom efter att hon hamnade i fängelse. 20 år har gått och han är nu vuxen och de lever ännu tillsammans i en synbart fungerande familj, men under ytan är allt inte som det verkar och traumat lever kvar.
 
Skådespelet är fantastiskt och det är klart några av Natalie Portmans och Julianne Moores bästa roller. Även Charles Melton gör en känslosam och tårdrypande insats som en man med förlorad ungdom.
 
Här på Moviezine beskrev vår recensent Jonna Vanhatalo filmen som ”obehagligt mardrömslikt om en skandal och ett trauma” och gav filmen ett starkt betyg på 4/5. ”Det kan inte bli bättre än så här”, skriver hon och berömmer hur filmen tacklar traumatiska ämnen om skandal och samtycke.
 
"May December" är inte nödvändigtvis en lycklig film på något sätt och lär troligen inte lämna dig med en god eftersmak, men en som har något att säga om den komplexa människan och traumatiska minnen.
 
Det fantastiska skådespelet från samtliga tre huvudrollsinnehavare ledde till varsin Golden Globe-nominering, där även filmen nominerades till Bästa film. På Oscarsgalan fick man nöja sig med en prestigefylld Bästa manus-nominering.
 
Ta chansen att se en av årets bästa filmer nu när den landar på streaming!
 
 
| 11 oktober 2024 15:00 |