Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 juni 2024 | 18:00

Meryl Streep fyller 75 år - 5 grymma filmer du troligen inte sett

Filmvärldens skådespelardrottning fyller 75 år och det firar vi med att tipsa om fem underskattade filmer med stjärnan du bör se.
När man pratar om mästerliga skådespelare som pålitligt levererar suveräna rollprestationer i film efter film så känns Meryl Streep som ett givet val. Den trefaldigt Oscarsbelönade stjärnan har roat och berört på vita duken i över 45 års tid i allt från tunga dramer som ”Sophies val” till lättsam som underhållning som ”Mamma Mia”.
 
Mellan debuten som Jane Fondas väninna i ”Julia” (1977) och rollen som president i ”Don't Look Up” (2021) så har Streep gett oss några av biofilmens bästa, starkaste, mest gripande - och roligaste - rollprestationer. Hennes rekord i Oscars- (21) och Golden Globe-nomineringar (33) talar för sig själva.
 
Men trots hennes etablerade stjärnstatus och varierande mängd filmroller (70 stycken totalt!) så är det gott om sevärda titlar som gått majoriteten av publiken förbi. Här är därför fem grymma Meryl Streep-filmer som är perfekta att upptäcka i ära till aktrisens 75-årsdag.
 
 

1. En hondjävuls liv och lustar (1989)

 
När romanen ”The Life And Loves of A She-devil" skulle bli långfilm med TV-stjärnan Roseanne var många tveksamma till Streep i en humoristisk roll. Kritiker ifrågasatte hur den seriösa Oscarsvinnaren från ”Kramer vs. Kramer” och ”Sophies val” skulle kunna spela en bortskämd, fåfäng författare på ett roligt sätt? De tveksamma fick snabbt svar på tal när aktrisen med en klackspark stal showen i den svarta komedin om en hemmafru som hämnas på sin man (Ed Begley Jr.) när denna överger familjen för blont bombnedslag (gissa vem?). Streep får verkligen glänsa i Susan Seidelmans (”Susan var är du?”) pärla som onekligen lade grunden för Streeps insats i den mer framgångsrika ”Döden klär henne”. Prestationen resulterade i hennes åttonde Golden Globe-nominering. 
 
Du kan streama på Prime Video och hyra/köpa på iTunes.
 
 

2. Himlen - tur eller retur (1991)

 
Det var via gemensamma vännen Carrie Fisher som Streep värvades till Albert Brooks romantiska fantasi om livet efter döden. Under en fest hade Streep skämtat om det fanns någon roll för henne i filmskaparens kommande film men Brooks trodde att Oscarsvinnaren var svårövertalad. De som följt Streeps karriär vet dock att det är få typer av filmer eller genrer hon vägrar. Brooks spelar reklamchef i Los Angeles som finner svårigheter att försvara sin själ när han hamnar i himlen. Streep är kärleksintresset som till skillnad från mannen som förälskar sig i henne har levt ett modigt och generöst liv. En ovanligt söt och nedtonad men inte mindre imponerande prestation av Streep som har fin kemi med den som alltid neurotiske Brooks.
 
Du hyra/köpa på SF Anytime och liknande tjänster.
 
 

3. I lust och nöd (1986)

 
Streep har inte oväntat spelat mot de flesta av Hollywoods största manliga stjärnor, inklusive Robert DeNiro, Dustin Hoffman och Al Pacino. En av de mer underskattade hopparningarna var dock med Jack Nicholson i den bitterljuva romantiska dramakomedin. Duon spelar en matkritiker respektive politisk journalist, båda skilda, som träffas och förälskar sig i en varandra på ett bröllop. Men mannen i förhållandet är en ökänd kvinnotjusare vilket snart skapar problem i relationen. Romcom-drottningen Nora Ephrons manus bygger på hennes halvt självbiografiska roman om egna förhållandet med kända Watergate-journalisten Carl Bernstein. Det slår inte oväntat gnistor mellan Streep och Nicholson i filmen av Mike Nichols, som tidigare regisserade Streep i ”Silkwood”.
 
Du hyra/köpa på SF Anytime och liknande tjänster.
 
 

4. Music of the Heart (1999)

 
Ett samarbete mellan Streep och skaparen av ”Terror på Elm Street” och ”Scream” var kanske inte på någons bingokort men Wes Craven gjorde en av sina få filmer utanför skräckgenren med skådespelaren i slutet av 1990-talet. Även denna baserad på en verklig historia och ett av många exempel där Streep ägnat sig åt imponerande metodskådespeleri. Hon spelar violinisten Roberta Guaspari vars nya jobb som musiklärarinna i East Harlems hårda miljö leder till att hon är med och grundar en musikskola för områdets barn. Skådespelaren lärde sig att spela fiol, inklusive ”Bachs konsert för två violiner”, genom att öva sex timmar om dagen i fyra veckor och det hårda arbetet resulterade i både Oscars- och Golden Globe-nominering.
 
Du hyra/köpa på Viaplay och iTunes.
 
 

5. One True Thing (1998)

 
Dags att ta fram näsdukarna när Streep spelar cancersjuk mamma i den här verklighetsbaserade snyftaren. Renée Zellweger gör en tidig huvudroll som journalist vars tillvaro vänds upp och ner då hon tvingas ta hand om sin svårt sjuka mamma. William Hurt spelar pappan i familjen och Carl Franklin (”Djävul i en blå klänning”) har regisserat det finstämda dramat Streep får glänsa tillsammans med sina begåvade motspelare. Insatsen resulterade i hennes elfte Oscarsnominering.
 
Du hyra/köpa på Viaplay och iTunes.
 
Grattis på 75-årsdagen, Meryl Streep!
 
Vilka är dina favoritfilmer med skådespelaren?
| 22 juni 2024 18:00 |