Film

Skribent

Paul Dakwar

7 juni 2024 | 18:00

"Bad Boys" från 1995 var mer banbrytande än du tror

Michael Bays debutfilm lyfte karriärerna för sina huvudskådespelare och är en milstolpe i svart filmhistoria.
När "Bad Boys" hade premiär 1995 gjorde den mer än att bara underhålla publiken med sin intensiva action och humor. Regisserad av Michael Bay, hade filmen Will Smith och Martin Lawrence i huvudrollerna, två skådespelare som då bara var mest kända från TV. Trots deras talanger var Sony Pictures tveksamma till filmens potential, särskilt internationellt. Varför? På grund av rasism.
 
Michael Bay avslöjade i en intervju med Entertainment Weekly att Sony tvivlade på "Bad Boys" på grund av en utbredd uppfattning om att filmer med svarta huvudroller inte skulle prestera bra utomlands. Denna skepsis speglade Hollywoods bredare ovilja att investera i filmer med svarta huvudroller, grundat på en felaktig uppfattning om marknadens preferenser.
 
– Sony trodde inte på filmen, eftersom två svarta skådespelare inte säljer utomlands…"Bad Boys" förändrade bokstavligen spelreglerna för svarta skådespelare. Det är den första filmen (actionfilm med svarta huvudskådespelare) som verkligen fick fatt utomlands, berättade Michael Bay för Entertainment Weekly.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ja, tji fick rasisterna, för “Bad Boys” blev en enorm succé! För att endast ha varit Bays debutfilm, kammade filmen hem runt 141 miljoner dollar världen över, och bevisade en gång för alla den globala publiken inte alls delade samma uppfattning som studion!
 
“Bad Boys” bidrog även till att lyfta karriärerna för sina stjärnor, Will Smith och Martin Lawrence, som blev kända namn och stora skådisar i sin egen rätt. En rejäl käftsmäll ala Smith mot studion, med andra ord!
| 7 juni 2024 18:00 |