Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 september 2024 | 06:00

Michael Douglas fyller 80 år! Här är 5 ikoniska roller som satte honom på kartan

Veteranen och Oscarsvinnaren har under årtionden etablerat sig som en av filmindustrins bästa skådespelare med flera minnesvärda roller. Idag fyller han 80 år.
Vare sig han spelar hänsynslös affärsman eller flamboyant pianist så kan man alltid lita på att Michael Douglas levererar en stabil rollprestation. Sedan genombrottet på 1970-talet har han bidragit med starka insatser i allt från psykologiska thrillers och romantiska komedier till Oscarsbelönade dramer och påkostade kassasuccéer.
 
Han filmdebuterade med en statistroll i pappa Kirk Douglas ”Skuggan av en jätte” (1966) och fick så småningom huvudroller i filmer som ”Leve hjälten” (1969) och ”Napoleon & Samantha” (1972) innan det ordentliga genombrottet med kriminalserien ”The Streets of San Francisco”.
 
Runt samma tid fick han rättigheterna till romanen ”Gökboet” av sin pappa (som spelat i scenversionen och hoppats få huvudrollen i filmatiseringen). Douglas producerade filmen av Milos Forman med Jack Nicholson i huvudrollen och mottog 1976 Oscar för Bästa film.
 
Han producerade även och spelade en av huvudrollerna i framgångsrika ”Kina-syndromet” (1979), som blev en av hans första succéer framför kameran. Därefter har han blivit en av Hollywoods främsta och tyngsta skådespelare, men har även producerat titlar som ”Starman” (1984), ”Dödlig puls” (1990), ”Double Impact” (1991) och ”Face/Off” (1997).
 
Framför kameran har han dock gång på gång gett bevis på sin imponerande bredd. Här är fem av hans mest ikoniska roller:
 
 

1. ”Den vilda jakten på stenen” (1984) - Jack T. Colton

 
Douglas producerade detta Robert Zemeckis-regisserade, Indiana Jones-inspirerade matinéäventyr. Ursprungligen var både Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Clint Eastwood, Paul Newman och Christopher Reeve påtänkta för rollen som den hårdhudade fågeljägaren och djungelhjälten men lyckligtvis tog sig Douglas an karaktären själv. Tur var väl det då kemin mellan honom och hjältinnan Kathleen Turner är magisk. Det var också hans första huvudroll i en kommersiell storfilm och han bevisade att han passar utmärkt som både romantisk komiker och actionhjälte.
 
 

2. ”Falling Down” (1993) - William "D-Fens" Foster

 
Med planer på att ta en paus från filmandet då han precis gjort två samtidigt och ville spendera mer tid med familjen så lockades skådespelaren av manuset till den här ikoniska 90-talsrullen. Vännen och regissören Joel Schumacher lyckades till slut övertala Douglas att spela den bittra, frånskilda kostymnissen som en dag får nog av allt och ger sig ut för att rensa upp i Los Angeles. En av Douglas personliga favoritroller är även en av hans bästa och han porträtterar prickfritt den förbannade arbetarklassens briserande vrede.
 
 

3. ”Farlig förbindelse” (1987) - Dan Gallagher

 
Glenn Close är tveklöst den stora stjärnan i den här populära, psykologiska rysaren och snuvades brutalt på en Oscar för rollen som skogstokig kaninkokerska. Men Douglas är minst lika bra som den gifta mannen hon blir besatt av och etablerade sig som utsatt antihjälte som både hotas och attraheras av diverse manslukerskor och femme fatales. Trenden fortsatte i filmer som ”Den vilda jakten på lyckan”, ”Basic Instinct” och ”Skamgrepp” med inget överträffar den intensiva badrumsfinalen i den här klassikern.
 
 

4. ”Mitt liv med Liberace” (2013) - Liberace

 
Efter ha behandlats för strupcancer som han drabbades av 2010 innebar rollen som den flamboyant, smyghomosexuella pianisten och underhållaren Liberace en fantastisk comeback för Douglas. Han har själv uttalat sig om hur den och hans ”Traffic”-regissör Steven Soderbergh räddade hans karriär och hade den inte skickats rätt till TV på grund av fega filmstudios hade den troligtvis resulterat i en Oscarsstatyett (han fick dock både Golden Globe och Emmy). Oavsett är det en fröjd att se skådespelaren bjuda på sig själv i en både härligt fjollig och gripande rollprestation.
 
 

5. ”Wall Street” (1987) - Gordon Gecko

 
Få karaktärer - och skådespelarprestationer - definierar 1980-talet så väl som den underbart giriga antognisten i Oliver Stones vassa skildring av tidserans hetsiga börs- och yuppiekultur. Rollfiguren, som myntade uttrycket ”Greed is good”, har utsetts till en av filmhistoriens bästa skurkar och insatsen gav skådespelaren en välförtjänt Oscar för Bästa huvudroll. En prestation som en gång för alla bevisade att Douglas är en så karismatisk bov att man nästan glömmer bort eller struntar i hjälten - Charlie Sheen vem? Båda medverkade senare i en mindre lyckad uppföljare 2010.
 
Grattis på 80-årsdagen, Michael Douglas!
| 25 september 2024 06:00 |