Serie

Skribent

MovieZine

13 september 2024 | 19:00

Minns du Linda Gray som fick sparken från "Dallas"? Så ser den 84-åriga stjärnan ut idag

Från rollen som Sue Ellen - till spöke i en kommande julkomedi.
Linda Grays ansikte var en gång i tiden välkänt för praktiskt taget alla svenskar. Hon spelade i serien "Dallas" som var populär under 1980-talet. Igår, den 12 september, fyllde hon 84 år.
 
Gray spelade rollen som Sue Ellen Ewing i den amerikanska såpan som sändes på CBS mellan 1978 och 1991. En enorm tittarframgång, inte bara i Sverige men över hela världen.
 
"Dallas" skildrar livet för den rika familjen Ewing, som äger oljebolaget Ewing Oil och flera rancher. Från början fokuserade serien på äktenskapet mellan Bobby Ewing och Pamela Barnes, vars familjer var fiender.
 
 
Ju längre serien pågick desto mer blev Bobbys storebror, oljemagnatet JR Ewing och Sue Ellens man, den mest intressanta karaktären. Han var känd för sina intriger och för smutsigt spel. JR spelades hedervärt av Larry Hagman.
 
Men JR var ingen bra make och det drev Sue Ellen till alkohol. Linda Gray spelade sin lidande roll briljant och fick två Golden Globe-priser.
 
Hon lämnade till slut "Dallas" år 1989, och fick därefter en roll mot Sylvester Stallone i filmen "Oscar" (1991). Under 1994-1995 gjorde hon huvudrollen i serien "Models Inc". Hon återvände till rollen som Sue Ellen i tv-filmerna "Dallas Returns" (1996) och "Dallas: War of the Ewings" (1998). Dessutom var hon inblandad i en reboot år 2012, men succén uteblev.
 
 
Sedan dess har Linda Gray stått på teater-scenen i London och medverkat i brittiska tv-serien "Hollyoaks". 2017 var hon med i Amazon Studios-serien "Hand of God", som även hade Ron Perlman och Dana Delany i rollistan. Serien, som varade i två säsonger, berättade historien om en korrupt domare som blir medlem i en farlig sekt.
 
År 2023 släppte hon även två julfilmer. Den ena är animerade "Lil Santa's Christmas Chronicles: Miss Santa Claus" där hon hade en röstroll. Samma år kom komedin "Ladies of the '80s: A Divas Christmas" med kända namn som Morgan Fairchild, Loni Anderson, Nicollette Sheridan och Donna Mills. Handlingen följer fem såpoperastjärnor från 80-talet som får en ny chans i rampljuset, när de filmar det sista julavsnittet av sin långkörare.
 
Visste du att...

● Hon fick sparken i den åttonde säsongen av "Dallas" för att hon bad producenterna om att regissera några avsnitt av serien. Hon fick behålla sitt jobb, sedan Larry Hagman hotade att lämna serien i protest om Gray fick sparken.
 
● Det är hennes ben som syns på den berömda filmaffischen till "Mandomsprovet" från 1967. Hon ska ha fått 20 dollar för jobbet.
 
● Linda Gray hoppas nu spela huvudrollen i en spökfilm som utspelar sig på Southfork Ranch, där "Dallas" en gång spelades in. Hon och "Dallas"-motspelaren Patrick Duffy ska spela spöken som får fullt upp när en popstjärna anländer för att spela in en musikvideo. Det hela ska bli en julkomedi, enligt Variety.
 
Du kan följa Linda Gray på hennes Instagram-konto.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Linda Gray (@lindagray_)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Linda Gray (@lindagray_)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Linda Gray (@lindagray_)

| 13 september 2024 19:00 |