Film

Skribent

Martin Persson

11 juli 2024 | 09:00

Hayao Miyazakis sista film finns nu att streama – vann en Oscar

Se mästerregissörens sista film hemma.
Hayao Miyazaki har blivit en husgud för filmälskare, vare sig man är intresserade av animation- eller japansk sådan är han en fantastisk visionär som gett oss en lång rad odödliga mästerverk som ”Min granne Totoro”, ”Spirited Away” och ”Prinsessan Mononoke”.
 
Tre av hans filmer blev Oscarsnominerade för ”Bästa animerade film”, varav en faktiskt har vunnit, den ni nu kan se hemma i soffan.
 
”Pojken och hägern” gjorde succé när den hade biopremiär i höstas och blev faktiskt regissörens mest sedda film någonsin i Sverige. Det är en film som i typisk Miyazaki-anda kombinerar allvarliga teman med en spännande och kreativ fantasyvärld.
 
Filmens handling tar vid i Tokyo, slutet av andra världskriget. 11-årige Mahito har förlorat sin mor i en brand och har svårt att acceptera att hans far gift om sig med mammans yngre syster, Nahuto. På gården där de bor finns ett isolerat torn. När Nahuto plötsligt försvinner letar Mahito i tornet och hamnar i en annan värld. Ett mystiskt rike där de levande och döda går sida vid sida.
 
Temat som syns i äventyret är det om en pojke som bearbetar sig mors död i en fantasifull verklighet tillsammans med en slug häger och får samtidigt lära sig vikten av att släppa taget. Det är en rolig, tårdrypande och energirik berättelse för alla åldrar i en stil som Tolkien eller Astrid Lindgren hade varit stolta. Animationsmässigt har mästerregissören dessutom överträffat sig själv och bådar gott för fans av traditionellt tecknande.
 
Vår recensent Annika Andersson var vid filmens premiär nöjd och gav den 3/5 i betyg och gav beröm till den ”visuella detaljrikedomen, den välvilliga berättartonen och de stundom berörande momenten.” Och mer behöver ej tilläggas än att det är en fantastisk film, helt klart en av de bättre från året.
 
 
”Pojken och hägern” är Hayao Miyazakis sista film och finns att se på TriArt Play från idag, den 11 juli. Övriga filmer från regissören finns även att hyra hos TriArt Play.
| 11 juli 2024 09:00 |