Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 juni 2024 | 12:00

Monster-mania! 10 filmer att se om du gillar "A Quiet Place"

De ljudkänsliga monstren är tillbaka i ”A Quiet Place: Day One” och hotar återigen familjelycka. Vi tipsar om tio andra läskiga rullar om du är ett fan av denna franchise.
Det har sällan varit så skrämmande tyst i biosalongerna som när John Krasinskis ”A Quiet Place” presenterade utomjordiska monster som hittar sina offer via ljud. Våra hjältar var en utsatt familj med en döv flicka i centrum och samtliga återvände i den minst lika spännande uppföljaren.
 
Nu kommer en prequel, ”A Quiet Place: Day One”, där vi får stifta bekantskap med de ruggiga varelserna när de landar på jorden för första gången. Denna gång är hjältarna Samara (Lupita Nyong'o och Eric (Joseph Quinn) till skillnad från de två första filmernas familj med Emily Blunt i täten.
 
Den nya filmen har redan fått fint mottagande av kritiker, inklusive Moviezine:s Jonna Vanhatalo som kallade den ”en rafflande och väldigt underhållande film”. Här är tio tips på filmer att ladda upp med om du är ett fan av denna franchise.
 
 

1. Antlers (2021)

 
Ett annorlunda typ av monster hotar i den här stämningsfulla, Guillermo del Toro-producerade rysaren. Keri Russell spelar en lärare som plågas av traumatiska barndomsminnen och återvänder till sin hemstad för att starta på nytt. Där engagerar hon sig i en ung, tillbakadragen elev (Jeremy T. Thomas) och reagerar på symptom hon själv kan relatera till. Men pojkens familjesituation är klart annorlunda - och mer skrämmande - än vad hon trott. Fina skådespelare, inklusive Jesse Plemons som Russells bror och stadens sheriff, och Scott Coopers regi bidrar till en tänkvärd skräckfilm med psykologiska teman.
 
 

2. Bird Box (2018)

 
Medan du inte får göra några ljud i ”A Quiet Place” så måste du undvika att titta i den här post-apokalyptiska skräckisen av danska, Oscarsbelönade regissören Susanne Bier. Här är det dock snarare mystiska, oförklarade men kanske utomjordiska (?) väsen som får de som tjuvkikar att begå självmord. Sandra Bullock spelar en av flera överlevare som kämpar för att behålla både sina liv - och förstånd. Den omtalade filmen som snabbt blev Netflix mest sedda film är en tät katastrofrulle med en imponerande ensemble inklusive Trevante Rhodes, Jacki Weaver, John Malkovich, Sarah Paulson, Tom Hollander och ”Late Night with the Devil”-aktuella David Dastmalchian.
 
 

3. It Comes at Night (2017)

 
Familjer som tillsammans kämpar mot främmande hot är inget nytt och den här färska variationen på temat kombinerar det med paranoia och desperation. Även här befinner vi oss i en post-apokalyptisk värld vars befolkning börjat dö av en mystisk sjukdom. En familj har isolerat sig i en stuga i skogen men situationen förändras när ett yngre par med barn knackar på dörren. Subtil, nedtonad rysare prioriterar atmosfär och karaktärsutveckling framför våld och effekter. En obehaglig studie i mänskligt beteende med en upplösning som är svår att skaka av.
 
 

4. The Monster (2016)

 
Liksom i ”A Quiet Place Part II” är det en ensamstående mamma som måste beskydda sitt barn från hotfulla monster. Denna gång en alkoholiserad kvinna (Zoe Kazan) som under en regnig natt kör sin tonåriga dotter (Ella Ballentine) till hennes pappa. Men efter en olycka blir de strandsatta på en enslig väg mitt i skogen och inser snart att de inte är ensamma. Ovanligt djupodlad rysare av ”The Strangers”-regissören Bryan Bertino lyckas kombinera monstereffekter med starka karaktärer och subtil symbolik. Kazan är dessutom utmärkt som modern.
 
 

5. The Ritual (2017)

 
Välkommen till de mörka, ruggiga skogarna i Sverige (eller Rumänien där den faktiskt är inspelad).  Fyra vänner reser till Kungsleden i Lappland för en avslappnande semester men inser snart att något okänt hotar dem i skogen – som de inte hittar ur. Ovanligt otäck rysare med "Blair Witch Project”-vibbar lyckas både skrämmas med hoppa till-effekter, leverera kalla kårar och undvika de värsta klyschorna. Dessutom extra kul med både skämtande om svenska temperaturen samt inkluderande av nordisk mytologi. Regisserad av David Bruckner (fjolårets ”Hellraiser”-reboot) och producerad av Andy Serkis!
 
 

6. Rovdjuret (1987)

 
Varför inte riva av en gammal klassiker som faktiskt har mer gemensamt med John Krasinskis mindre testosteronstinna rysare? Naturmiljö där människan tvingas kämpa för sina liv och överlista en okänd, utomjordisk varelse som är hänsynslös i sin jakt på blodspill. Här är det marinsoldater som ska befria gisslan hos gerillagrupp i Sydamerika men möter det ökända titelmonstret som senare fick sin egen franchise. Underhållande, våldsam action på högnivå av ”Die Hard”-regissören John McTiernan och med Arnold Schwarzenegger i toppform.
 
 

7. The Silence (2019)

 
Inget mästerverk egentligen men en relevant och intressant film att jämföra med ”A Quiet Place” då handlingen är snarlik. Hotfulla varelser (i detta fall som liknar flygödlor) jagar människor med hjälp av ljud och en döv flicka (Kiernan Shipka) måste fly för livet med sin familj. Här finns även en ondskefull sekt, inte helt olik de psykotiska banditerna i ”A Quiet Place Part II”. Även om ”The Silence” släpptes på Netflix året efter så bygger den på en roman av Tim Lebbon och filmades samtidigt som ”A Quiet Place”. Här finns i övrigt en del spänning och som vanligt en fin insats av Stanley Tucci som pappan i familjen.
 
 

8. Super 8 (2011)

 
J.J. Abrams tredje långfilm som regissör är kanske ingen traditionell skräckfilm men erbjuder gott om spektakulära monster och starka hjälteinsatser av modiga barn. Hjältarna i detta fall är några tonåringar som gör en zombiefilm men snart måste skydda sin småstad i Ohio från en förrymd varelser som gärna käkar såväl maskiner som människor. Ett kärleksbrev till producenten Steven Spielbergs klassiska filmer och andra matinérullar på liknande tema. Fullt fart i underhållande äventyr för alla som gillar ”Goonies”, ”Stranger Things” - och monster.
 
 

9. Us (2019)

 
Familjefriden i Jordan Peeles uppföljare till ”Get Out” är annorlunda - och kanske ännu mer skrämmande - än några alienmonster. ”A Quiet Place: Day One”-stjärnan Lupita Nyong’o levererar en typiskt Oscarsvärdig insats som mamman vars Santa Cruz-semester med familjen får ovälkommet besök av hotfulla dubbelgångare. En tät, spännande och intelligent rysare full av tänkvärd symbolik etablerade Peele ytterligare som en av genrens nya mästare. Liksom i ”A Quiet Place” ökar spänningen när en familj med barn är i fara och hotet utifrån varken kan förklaras eller resoneras med.
 
 

10. The Watchers (2024)

 
Den nyaste titeln på listan är splitterny men förtjänar en andra chans då kritiker sågat och publiken tyvärr övergav den på bio. Ishana Shyamalans (dotter till gissa vem?) långfilmsdebut är en annorlunda typ av monsterskräckis med fokus på kalla kårar och spänning. Dakota Fanning spelar amerikanska i Irland som under bilresa i skogen får motorstopp och hittar tre främlingar i en stuga övertygade om att de inte kan fly på grund av varelser i skogen. Och de har inte fel... De Shyamalan-typiska twistarna hjälper i detta fall att ro den stämningsfulla historien i hamn.
| 30 juni 2024 12:00 |