Film

Skribent

Katarina Emgård

8 september 2024 | 12:00

Mörka mästerverk: 10 gotiska filmer som aldrig bleknar

"The Crow" och "Beetlejuice Beetlejuice" visar att genren lever och frodas än idag. Vi listar de bästa gothfilmerna!
I gotiska filmer är atmosfären lika viktig som berättelsen, vilken ofta präglas av mörker och en spöklik ängslan. Miljön är oftast en direkt återspegling av hur huvudkaraktären brottas med sina inre demoner.
 
Enligt fiktionen ska genren innehålla både skräck och romantik, gärna förbjuden kärlek och helst skev sådan. Karaktärernas öde får gärna vara knutet till det övernaturliga där döden och kärleken sammanflätas i en melankolisk symfoni med erotiska undertoner, möjligen påverkat av svart magi.
 
Det gotiska narrativet utforskar ofta teman som skuld, ånger och att tvingas möta sina värsta rädslor. Genren fängslar med sin unika estetik, där varje skugga döljer en hemlighet, varje andetag bär på en förbannelse och varje möte med en främling kan vara början på en omättbar kyss.
 
2024 är också året för gothfilmens comeback med remake av både ”The Crow” och ”Nosferatu” samt premiär av ”Beetlejuice Beeltejuice”! Därför känns det högaktuellt att lista 10 mörka mästerverk du inte får missa. Listan kan förslagsvis läsas till Roky Ericksons ”Night of the Vampire”.
 

1. Nosferatu (1922)

 
 
En stumfilmsklassiker med den oförglömliga Max Schreck i huvudrollen som Count Orlok. Filmen är en tysk inofficiell tolkning av Bram Stokers ”Dracula”, vilket resulterade i en stämning - en domstol kungjorde att alla kopior av filmen skulle förstöras.

Lyckligtvis överlevde några till dags datum, annars hade vi aldrig fått se den väsande Count Orlok sätta skräck i sin omgivning.

Gothfaktor: Ingen sveper sin cape som Max Schreck. Punkt.
 

2. Frankensteins brud (1935)

 
 
Under en stormig natt i ett öde slott, där vetenskap och galenskap möts, tvingas Dr. Frankenstein skapa en följeslagare åt sitt odödliga monster (Boris Karloff). En brud skulpterad av döden, liksom monstret själv. Men när livets gnista tänds, spirar inte kärlek utan skräck, och både skapare och skapelse måste möta konsekvenserna av att ha trotsat naturens lagar.

Gothfaktor: Sådan längtan efter kärlek att alla gränser överskrids, oavsett pris.
 

3. Djävulsmasken (1960)

 
 
Två sekler efter att prinsessan Asa Vadja anklagats för häxeri av sin bror råkar en förbipasserande professor väcka henne till liv igen. Nu är hon tillbaka för att utkräva blodig hämnd på sina efterlevande ättlingar. Med svart magi och odödlig ilska sprider hon skräck, och de oskyldiga dras in i en mardröm där döden inte längre är en befrielse. En Mario Bava-klassiker.

Gothfaktor: Som trailern enkelt utlovar ”Horror, Anguish, Terror!”
 

4. Bram Stoker’s Dracula (1992)

 
 
Bland skuggorna i ett fördömt slott reser sig greve Dracula (Gary Oldman) för att återta sin förlorade brud. Detta genom att förföra en ung kvinna, Mina, som bär på hennes själ (Winona Ryder). Men till sitt försvar har Mina den unge godtrogne advokaten Jonathan Harker (Keanu Reeves) som gör allt för att rädda sin älskade från det övernaturliga mörker som hotar att sluka henne.

Gotfaktor: Välsvarvade vampyrnaglar, vita spetsklänningar och sexiga Draculabrudar.
 

5. The Crow (1994)

 
 
Med taglinen ”Real Love is Forever” har denna 90-tals-actionhämdrulle blivit en riktig kultklassiker, och en visuell go-to- för sin generations goter. Historien bygger på serieförfattarens egna upplevelser av hur hans high-school-sweet-heart dog i en bilolycka.

I Detroit, en stad dränkt i sorg, återvänder den hämndlystne själen av den mördade musikern Eric Draven (Brandon Lee), vägledd av en mystisk korp, för att utkräva rättvisa mot de som brutalt släckte hans och hans älskade flickväns liv. 

Gothfaktor: Soundtrack med specialskriven låt av The Cure.                     
                                                              

6. En vampyrs bekännelse (1994)

 
 
I skydd av nattens mörker berättar den plågade vampyren Louis (Brad Pitt) om sin odödliga existens - från en förlorad mänsklighet till ett liv fyllt av blod och ensamhet - för en nyfiken journalist (Christian Slater). Genom sekler av hemligheter och förbjudna begär, vandrar han tillsammans med sin skapare Lestat (Tom Cruise), fast i en förbannelse som ingen tid kan läka och med en blodtörstande vampyrflicka (Kirsten Dunst).

Gothfaktor: Brad Pitt OCH Tom Cruise som vampyrer med homoerotiska undertoner.
 

7. Den onda cirkeln (1996)

 
 
Fyra unga kvinnor förenas för att utforska sina magiska förmågor och häxkonstens förföriska kraft. Men när deras önskningar tar en farlig vändning, inser de att maktens pris är högre än de kunnat föreställa sig, och att den ursprungskraft de väckt till liv hotar att sluka dem alla. Som nybliven tonåring året denna hade premiär sammanförde den alla mina intressen: wicca, kärleksmagi, snygga outfits och komplicerade vänskapsrelationer.

Gothfaktor: Outfitsen! Också 90-talets wicca-vurm såklart.
 

8.  Sleepy Hollow (1999)

 
 
I en dimhöljd by, omgiven av vacker urskog, hemsöks invånarna av en huvudlös ryttare som i skydd av natten rider fram för att skörda sina offer. Utredaren och New York-bon Ichabod Crane (Jonny Depp) måste möta sitt eget mörker för att lyckas avslöja sanningen bakom de blodiga mysterier som drabbat Sleepy Hollow. Till sin förvåning får han oväntad hjälp av dottern till en av byns äldste - Katrina Van Tassel (Christina Ricci).

Gothfaktor: Det fiktiva tortyrredskapet järnjungfru och fler avhuggna huvuden än du kan räkna.
 

9. Only Lovers Left Alive (2013)

 
 
I en värld där tiden tycks stå stilla vandrar två odödliga älskare, Eve (Tilda Swinton) och Adam (Tom Hiddleston), genom nattens eviga mörker. Förenade av århundraden av passion och melankoli.

Omgivna av en mänsklighet på randen av kollaps finner de tröst i varandra, samtidigt som deras odödlighet blir både en välsignelse och en förbannelse. Regissören Jim Jarmusch lyckas här träffa den exakta skärpunkten mellan skönhet och tragik.

Gothfaktor: Avskalat och poetiskt om evigt liv.
 

10. Crimson Peak (2015)

 
 
Bland dimhöljda kullar och fallfärdiga korridorer står Crimson Peak. Ett förfallet gods dominerat av mörka hemligheter och förbjuden kärlek. När den unga kvinnan Edith (Mia Wasikowa) lockas in i en labyrint av skuggor från det förflutna, upptäcker hon att inte alla spöken är döda och att vissa hus aldrig slutar andas.

Det är inte första gången Guilmero del Torro tar sig an goth-genren, med denna gång är den visuellt maxad och har hämtat inspiration från tidigare klassiker inom genren som ”The Haunting” och ”The Innocents”.

Gothfaktor: Förbjuden syskonkärlek och barnspöken.
 
Vilka gotiska mästerverk skulle du vilja mysa med en mörk kväll?
| 8 september 2024 12:00 |