Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 juli 2024 | 15:01

Mutanter, musikaler och trollkarlar - Hugh Jackmans 5 bästa roller

I snart 25 år har australiensaren underhållit publiken som den kloförsedda Wolverine. Men hans meritlista inkluderar flera andra imponerande insatser. Här är hans fem bästa roller.
Det är svårt att tänka sig att någon annan än Hugh Jackman skulle spela Wolverine men det blev nästan fallet när Dougray Scott fick rollen i ”X-Men” (2000) innan han hoppade av för att göra ”Mission: Impossible 2”. Det är också aningen bisarrt att rollen var skådespelarens tredje (!) på film.
 
Men australiensaren hade trots allt en prestigefylld skådespelarutbildning och flera år på teaterscenen i bagaget. Och han har fortsatt att ge prov på sin talang i en rad filmroller. Nu har är han tillbaka som den kloförsedda mutanten i ”Deadpool & Wolverine”. Här är hans fem bästa filmroller genom karriären.
 
 

5. The Prestige (2006) - Robert "The Great Danton" Angier

 
Det blir bokstavligen magiskt när Jackman slår sig samman med Christopher Nolan och Christian Bale i den här twistiga thrillern. Trots en imponerande rollista bestående av Scarlett Johansson, Michael Caine och David Bowie (!) lyckas Jackman ta plats som aristokratisk magiker med dolda avsikter. En lite underskattad insats i en lite underskattad Nolan-film där Jackan får visa en mer ovanlig mörkare och elak sida, samtidigt som hans pålitliga mänskliga karisma finns närvarande. Han baserade sitt porträtt av Angier på en riktig magiker från 1950-talet, Channing Pollock.
 
 

4. The Greatest Showman (2017) - P. T. Barnum

 
Jackman tar sig gärna an stora, fiktiva karaktärer men bevisar i den här sprudlande musikalen att han även kan spela riktiga personer, även om det är en något dramatiserad version av cirkusdirektören och underhållningsentreprenören Barnum. I den mäktiga showen får han återvända till sina musikalrötter och tillsammans med motspelare som Zac Efron, Zendaya och vår egen Rebecca Ferguson bjuda på medryckande publikfrieri i form av sång och dans. Aktörens livfulla, charmiga prestation matchar väl den glada tonen i denna populära feelgood-upplevelse.
 
 

3. Prisoners (2013) - Keller Dover

 
Mellan mutanter och magiker så bör det inte glömmas att Jackman är minst lika begåvad när det kommer till att porträttera vanliga människor. Som i ”Dune”-regissören Denis Villeneuves Hollywood-debut, en beckmörk, obehaglig och tänkvärd thriller om kidnappade barn. Jackman spelar en alltmer frustrerad pappa som i jakten på sin försvunna dotter utvecklar både en växande desperation och vrede som gör honom blind för moral och rättvisa. En ytterst mänsklig, rå och komplex prestation som en gång för alla etablerar skådespelaren som trovärdig och effektiv dramatisk aktör.
 
 

2. Les Misérables (2012) - Jean Valjean

 
Återigen med sin musikalbakgrund i bagaget tog sig Jackman an den ikoniska rollen i Tom Hoopers påkostade filmatisering med bravur. Som den seriösa aktör han är innebar det ordentlig förberedelse i form av att först gå ner över sex kilo för att porträttera den fängslade, svultna Valjean för att sedan gå upp 14 kilo för karaktärens senare framgång. Han undvek även kaffe, värmde upp 15 minuter om dagen, drack över sju liter vatten varje dag, satt dagligen i bastu, tog kalla bad och använde sig av blöta handdukar över ansiktet under flyg för att kunna leverera. Hans arbete med en röstcoach resulterade i att han utvecklade sin röstförmåga från hög baryton till tenor. Men även en fantastisk prestation som välförtjänt Golden Globe-belönades och Oscarsnominerades.
 
 

1. ”X-Men” (2000) + flera uppföljare och spinoffs - Wolverine

 
Den stora signaturrollen inleddes som en aningen naiv bråkstake i mutanters debutfilm, utvecklades till en stenhård muskelhjälte för att runda av karriären som ärrad, bitter ensamvarg i den fenomenala ”Logan”. Nu gör han comeback tillsammans med Deadpool men trots att senaste insatsen var ett järnstarkt, värdigt farväl så är en klosvingande Jackman aldrig tråkigt och vi välkomnar återkomsten med öppna armar. Med sin buffliga, hårdhudade personligheter, mäktiga superkrafter och fascinerande historia har Wolverine snabbt blivit en av superhjältevärldens främsta och tveklöst Jackmans största roll.
| 26 juli 2024 15:01 |