Det råder ingen tvekan om att "Gypsy" kommer att bli något av en vattendelare under sommaren. I internationella tidskrifter har serien både fått ris och ros, kanske mestadels ris dock.
Jag har fått ta del av hela säsongen i förväg och hittar flera saker jag gillar med "Gypsy", men minst lika mycket jag ser gillar jag inte alls. Det här är helt klart en serie som hade tjänat på att släppas en vecka i taget då den inte är särskilt binge-vänlig med sitt långsamma berättande.
Eftersom att "Gypsy" marknadsförs som en sexig, psykologisk thriller med en förbjudet förförisk Naomi Watts i centrum - så kommer många tittare gå in med förhoppningar som är dömda att grusas. Trots det är Naomi Watts insats ensam skäl nog att ge serien en ärlig chans. Även om de sexiga/psykologiska thriller-inslagen mestadels ekar med sin frånvaro.
Det är Lisa Rubins (seriens skapare och manusförfattare) första försök på en serie, ur den aspekten är det ändå imponerande hur hon lyckats ta sin egen vision och sälja in den till Netflix som i sin tur kunde få Naomi Watts att spela huvudrollen. Tyvärr känns det som att Lisa inte haft förmågan att skala bort överflödiga delar av sin historia för seriens eget bästa. Det blir alldeles för mycket som ändå handlar om mest ingenting.
Naomi Watts spelar Jean, som (på ytan) är lyckligt gift med en advokatmake som hon har en dotter tillsamans med. De bor i en tjusig lägenhet med bra läge i New York och till vardags arbetar hon som psykolog.
Vi får följa henne i sina sessioner med tre patienter, en kille som försöker komma över sitt uppbrott med tjejen han älskar mest av allt i hela världen, mamman vars dotter helt dragit sig undan och den unga tjejen som har problem med droger och en våldsam pojkvän.
Den osynliga, men ack så viktiga, gräns som Jean går över är att hon inleder förhållanden med några av sina patienters anhöriga på olika sätt. Hon blir vän med dottern som inte vill ha att göra med sin mamma och hon inleder ett romantiskt förhållande med Sidney (Sophie Cookson från "Kingsman: The Secret Service") som är patientkillens drömkvinna.
Jean inleder dessa förhållanden, inte som sig själv utan som sitt alterego - Diane, den frilansande journalisten. Handlingen rör sig dessvärre väldigt långsamt framåt (vilket inte behöver vara dåligt lex "Bloodline").
Troligtvis beror det långsamma berättandet på att vi som tittar ska förstå hur många lögner Jean behöver hålla i huvudet - inför sin make, sina kollegor, sina patienter och de anhöriga till patienterna.
I vissa scener mellan Jean och hennes make, bjuds vi på en särskilt bra kemi (mellan skådespelarna), som vittnar om hur tajt och välspelad säsongen hade kunnat vara med några avsnitt färre och en patient mindre. Mamman med dotterproblem tillför exempelvis väldigt lite till handlingen och hade gärna fått strykas helt.
I efterdyningarna av "Girlboss"-nedläggningen är jag rädd att "Gypsy" kan komma att bli nästa serie hos Netflix att ryka efter endast en säsong. För många kan ha övergivit serien innan det börjar bli intressant (för det blir det faktiskt) i det sjunde avsnittet, för att sedan bli riktigt intressant i det allra sista. Vissa av avsnitten innan detta är innehållsmässigt inte mycket mer än ett hjälpmedel för välbehövd sömn.
För mig förvandlas serien framåt slutet till en slags "Catfish"-esk djupdykning i psyket på någon som är i en position att catfisha ute i det fria, istället för via en dator på tryggt avstånd. Jean som Diane blir ett intressant korthus att följa - samtidigt är insatserna egentligen inte är särskilt stora.
Vilket också är seriens (kanske) största svaghet, det värsta som kan hända Jean om hon blir avslöjad är att hon skulle förlora sitt jobb. Den eventuellt andra säsongen har däremot fått grunden lagd tillräckligt bra, en mer intressant utveckling av handlingen kan motivera oss att komma tillbaka. Om än inledningsvis enbart för att få återse Naomi Watts.
Ta en titt på trailern här nedan och se om den kan övertyga dig om att ge "Gypsys" första säsong en chans, när den släpps nu på fredag.
Kommer du ge Naomi Watts och hennes "Gypsy" en chans under helgen?