Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 januari 2015 | 16:00

Nervös biodebut för Filip och Fredrik

"Det låter omöjligt att få folk att se en dokumentärfilm om integration."
Hur ska man få svenskar och invandrare att prata med varandra? I Borlänge väcktes idén om att svenskar skulle lära somalier spela bandy, med VM i Sibirien som mål. Det är ingen spoiler om du redan vet hur det gick. Resan dit är det viktiga, och det är en både hjärteskärande och värmande resa som skildras i bioaktuella dokumentären "Trevligt folk".

Allt började med en notis i tidningen, berättar Fredrik Wikingsson för MovieZine.

- Jag läste i Aftonbladet om att Somalia är anmält till bandy-VM. Och så förstod jag att det handlade om somalier som bor i Sverige. Jag fotade av artikeln och skickade till Filip Hammar: "Fan, det finns nånting här." 

Sen var det, för att prata i sporttermer, snabba puckar som gällde. Filip och Fredrik kontaktade filmarna Karin af Klintberg och Anders Helgeson, och åkte upp till Borlänge för att se om det fanns en historia att berätta. Det fanns det. 

- Bara veckan senare drog laget igång och då var vi på plats från första starten, berättar Anders Helgeson. 

- Pengar får man söka sen, ibland får man bara gasa, säger Fredrik Wikingsson. Man hör om folk som spelat in dokumentärfilm på sju år, eller burit på historier i 40 år. Det är bra, men ibland får man vara snabbfotad också. Framför allt om man vill skildra samtiden. Jag tycker det är mäktigt med en film som skildrar Sverige nu.

Tillsammans med regissörerna följde Filip och Fredrik träningen och alla förberedelser i över ett halvår. Något manus fanns inte och utgången var långt ifrån solklar. Karin af Klintberg berättar:

- Vi har bara följt en process. Vi visste inte om spelarna skulle bli tillräckligt bra, eller ens komma till VM. Och både Fredrik och Filip har gjort så otroligt mycket mer än vad som synts i filmen. Nu är filmen skitbra för att de är helt bortklippta. Men de har samlat in pengar, fixat en gala, haft kontakt med spelarna, och varit riktiga eldsjälar.

Filmen fick sitt slut efter världsmästerskapet, det första någonsin för Somalia och ett gäng otroligt stolta grabbar från Borlänge. Men landslaget finns kvar och i vår är de redo för nästa VM. 

Filip och Fredrik stänger inte dörren för en uppföljare. 

- Om det händer något överraskande så finns det definitivt utrymme för en sequel, säger Wikingsson. 

Filip Hammar tillägger:

- En tvåa behöver egentligen inte handla om bandylaget. För oss var det viktiga att berätta en positiv historia om integration. En tvåa kanske utspelar sig i Trollhättan där andra människor tar samma initiativ. Vi hoppas att det här projektet får ringar på vattnet. Det snackas nu om backhoppning för somalier i Norge. En helt fantastisk historia.

Recensionerna efter världspremiären på Göteborg Film Festival i helgen var inget annat än lyriska. Nu hoppas Fredrik Wikingsson att ordet sprider sig.

- Vi är realistiska. Det är svårt att få folk att gå på bio överhuvudtaget. Att se en dokumentär som handlar om ett integrationsprojekt, det låter nästan dödsdömt. Men, jag tror att de som går och ser filmen kommer tycka om den. 

- Det går så mycket skit på bio alltså! Det är kul med en feelgoodfilm som också är stark och att det sker på riktigt. Jag är jävligt stolt, om man nu får vara det i det här landet.

En längre intervju med Filip & Fredrik publiceras på MovieZine i veckan.
| 26 januari 2015 16:00 |