NYFF 2024

Skribent

Annika Andersson

29 september 2024 | 19:00

NYFF 2024 inleder starkt: Har jag precis sett årets mest innovativa film?

New York Film Festival har dragit igång med en unik dramafilm i förstapersons-perspektiv. MovieZines Annika Andersson var på plats för att höra skådisarna berätta om den annorlunda inspelningen av "Nickel Boys".
När “Nickel Boys” drar igång den 62:a upplagan av New York Film Festival blir största snackisen att den är filmad ur ögonperspektiv. Inte för att det är något nytt cineastiskt berättargrepp - vi har sett det i filmer som “Lady in the Lake” och “Hardcore”, men det unika här är att nästan hela filmens två timmar och tjugo minuter upplevs genom rollfigurernas ögon.
 
“Nickel Boys” är baserad på den Pulitzer-prisbelönta romanen av Colson Whitehead, och handlar om vänskapen mellan två unga afroamerikanska killar i en reformskola i Florida, samt hur de klarar av att överleva dess korrupta administration. Skolan är nämligen baserad på verklighetens “Dozier School for Boys” som var ökänd för sitt våld och kränkande behandling av eleverna.
 
Filmen är vackert filmad i TV-formatets 4:3 bildmått med många närbilder på detaljer. De kommer sig av förstahandsperspektivet - vi ser världen genom pojkarnas ögon. Först ur grodperspektiv när Elwood är liten, sedan allt högre upp varteftersom han växer, fram till den ödesdigra dagen han liftar med en kriminell kille som tas fast av polisen och helt godtyckligt åker dit han med.
 
Den äldre Elwood spelas av Ethan Herisse (“When They See Us”) men vi ser honom bara som reflektioner i fönster och liknande fram tills ögonperspektivet skiftar till kompisen Turner (Brandon Wilson från “Murmur”). På presskonferensen få vi höra om kamerautmaningarna:
 
“Jag tror att "Lady in the Lake" var den första att försöka sig på det” säger regissören RaMell Ross och fortsätter med att “Hardcore” är “hur vi inte ville att det skulle bli”.
 
Large 5b98d78d6deba72c161947d138480f5b screenshot 202024 09 28 20at 203.58.44 e2 80 afpm
 
“Jag läste manuset och det stod ju POV [point of view, ur ögonperspektiv] men jag var så fokuserad på berättelsen att jag lyckades ignorera den biten” säger Herisse. “Första inspelningsdagen får jag en bäranordning med en kamera” forsätter han “men det finns ingen tid att oroa sig eller bli skrämd.”
 
"Det första man lär sig som skådis är ju att inte titta in i kameran", berättar han, men här fick han titta in i kameran varje gång i dialogerna mellan Turner eller Elwood. Perspektivet skiftar så småningom så att vi ser Elwood med Turners ögon.
 
Wilson håller med. “Vi var två olika perspektiv som tittade in i varandras ögon” säger han, och fortsätter med hur “Ethans ögon är så kärnfulla, så att inte kunna få använda sig av det i scenen tog lite tid att vänja sig vid, och att hitta hans ansikte i kameralinsen istället”.
 
 
Daveed Diggs (“Blindspotting”) spelar den åldrade Elwood, och honom ser vi till skillnad från pojkarna mest bakifrån när han sitter vid datorn och undersöker (äkta) arkivmaterial från verklighetens skola. Han tänkte inte heller så mycket på kameravinkeln tills regissören förklarade att “jag vill inte att du ska känna dig undervärderad men kameran kommer vara på din rygg. Du har på dig kameran. Den är bakom ditt huvud.”
 
“Det lät som ett bra säljargument för jag fattade inte vad han pratade om” skrattar Diggs. Han blev dock imponerad av de inspelningsklipp han såg, och berättar att inspelningen i slutändan gav en fantastisk upplevelse. “Det var supertekniskt men också riktigt roligt!"
 
Oscarsnominerade Aunjanue Ellis-Taylor syns i rollen som mamman, medan Fred Hechinger och Hamish Linklater spelar skolpersonal. Samtliga fick ta emot rungande applåder efter filmen och presskonferensen.
 
New Yorks filmfestival vid Lincoln Center pågår fram till den 13 oktober. För den som råkar befinna sig i New York visas “Nickel Boys” igen den 3, 5, och 9:e oktober. Om inte så misströsta ej - filmen distribueras av Amazon MGM Studios så går den inte upp på svenska biografer borde den dyka upp på Prime Video framöver. "Nickel Boys" är inte bara en av årets mest innovativa  filmer utan även ett gripande historiskt drama, så håll utkik - rekommenderas varmt!
 
| 29 september 2024 19:00 |