Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2024 | 17:00

Nyinflyttad på Netflix: Se Tom Hanks som sur granne med svenska anor - varm mysfilm från 2022

Vad har Rolf Lassgård, Johan Rheborg och Tom Hanks gemensamt? Alla har de spelat "En man som heter Ove"... eller Otto.
Tom Hanks, kanske den trevligaste pricken i Hollywood, är klockren i rollen som surgubben Otto. Han är gatans noggranna ordningsman och ve den som felparkerar eller missar att källsortera. Men en nyinflyttad granne lyckas komma innanför det hårda skalet och upptäcker en äldre herre som tyngs av en sorglig tragedi.
 
Idag flyttar ”A Man Called Otto” in på Netflix. Filmen från 2022 är en amerikansk inspelning av den enorma svenska biosuccén ”En man som heter Ove” från 2015, som regisserades av Hannes Holm. Då var det Rolf Lassgård som spelade grinige Ove. Rollen har också gjorts av Johan Rheborg på teaterscenen.
 
Vare sig det är Lassgård, Rheborg eller Hanks som axlar huvudrollen, är detta en historia fylld av mycket humor, värme och patos. Fredrik Backmans romanförlaga är en påminnelse till alla oss att se bortom fasaden, eller den oklippta gräsmattan, och försöka komma närmare våra medmänniskor. Det mår vi bara bättre av.
 
Tom Hanks besökte galapremiären i Stockholm för snart två år sedan och fick då träffa Rolf Lassgård för ett kul samtal om rollen de delar:
 
– Jag tror att Ove och Otto skulle komma bra överens, sade Hanks med ett skratt om de två gubbarna som de fått spela. ”Hur dumma är dina grannar? Mina är också dumma!”.
 
Feelgood-filmen "A Man Called Otto" finns nu att streama på Netflix. Den hittas också på Viaplay.
| 29 augusti 2024 17:00 |