Film

Skribent

Alexander Svensson

16 augusti 2024 | 14:00

Nu på Netflix: Klassikern från 1998 är en av de bästa animerade äventyrsfilmerna någonsin

Få animerade filmer har varit såhär stjärnspäckade, eller så episka.
När man pratar briljanta animerade filmer brukar man oftast hålla upp Pixars katalog som praktexempel, men det finns självfallet mängder med fantastiska animerade filmer även bortsett från dem.
 
En som verkligen är värd att nämna är “Prinsen av Egypten”, som DreamWorks gjorde 1998. Med en stjärnspäckad rollista, grymt snygg animation (särskilt för sin tid) och en vacker och episk berättelse är det här allt man kan önska sig från en animerad film.
 
“Prinsen av Egypten” är en adaption av den bibliska berättelsen om Mose, en av de främsta profeterna i det gamla testamentet. Hans berättelse är välkänd: han föddes i Egypten av en judisk kvinna. På grund av att faraonen låter döda alla judiska pojkar gömmer hon sin son i vassen, där han hittas och adopteras av faraos hustru, och växer upp som bror till prins Ramses.
 
När de vuxit upp tar de två brödernas liv dock vitt skilda vägar: Ramses måste värna om Egypten, medan Mose blir kallad av Gud till att befria det judiska folket från slaveri.
 
 
En höjdpunkt i “Prinsen om Egypten” är relationen mellan Mose och Ramses. Deras broderskap byggs upp med känsla i filmens första akt, vilket gör det desto smärtsammare när de glider isär och blir fiender. Filmen har dessutom en hel del att säga om ämnen som tro, ånger och självuppoffring.
 
Musiken i “Prinsen av Egypten” måste också nämnas. Filmen är nämligen, i likhet med många andra animerade filmer både då och nu, bitvis en musikal, med ett flertal sånger, som alla lyckas med konststycket att inte bara passa in i filmen utan stärka karaktärerna, berättelsen och budskapet. Självaste Hans Zimmer ligger bakom filmens soundtrack, och en av låtarna ur filmen, “When You Believe” släpptes som singel med Mariah Carey och Whitney Houston.
 
 
I rollistan hör vi röster från bland andra Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Helen Mirren, Patrick Stewart, Danny Glover, Steve Martin och Martin Short. En sjukt stark lista namn.
 
“Prinsen av Egypten” har levt kvar i mångas minnen ända sedan premiären 1998, och har varit med på listor över historiens bästa animerade filmer hos bland annat Esquire och Empire. Från och med idag kan du streama den på Netflix.
 
| 16 augusti 2024 14:00 |