Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 augusti 2024 | 14:30

Nu på Netflix: Underhållande och helvild action i James Bond-anda

Minnesvärda skurkar och svenska prinsessor dyker upp i "Kingsman"-filmerna.
Helgens nyheter på Netflix inkluderar två av de mest spektakulära actionrullar som gjorts de senaste tio åren.
 
Matthew Vaughns "Kingsman: The Secret Service" (2015) är en helskön och galen spion-pastisch som kärleksfullt hyllar James Bond-filmerna och lägger i en extra växel. Vi möter Eggsy (Taron Egerton) som blir värvad av en hemlig organisation för att bli agent när världens öde står på spel.
 
"Bond-fantaster och actiongalningar kommer få tidig julafton. "Kingsman: The Secret Service" blandar det bästa av gamla skolans spionfilmer med modernt high-tech-spektakel, i ett serietidningsäventyr av sällan skådad awesomeness" skrev jag förtjust inför biopremiären.
 
Colin Firth, Samuel L. Jackson och Michael Caine medverkar också. Plus: Hanna Alström i rollen som svensk prinsessa. Det bäddar för ett vågat sexskämt som fick kritikerna att se rött...
 
Uppföljaren "Kingsman: The Golden Circle" kom ett par år senare. Den utspelar sig till stor del i USA och får ombord stjärnor som Julianne Moore, Halle Berry och Channing Tatum. Mer svenskt: Lena Endre och Björn Granath dyker upp som Sveriges kungapar!
 
Samma överdrivna action finns även med i tvåan - tyvärr blev uppföljaren något av en besvikelse och kallades för "en oinspirerad kopia utan själ" i MovieZines recension från 2017.
 
Blir du sugen på mer i samma anda? Matthew Vaughn har även gjort prequel-filmen "The King's Man" som går att streama på Disney+.
| 9 augusti 2024 14:30 |